Трябва ли и органите на реда да спазват законите?

Изображение 1 от 4

    Получихме снимки от днешния следобед на автомобил на жандармерията, паркиран след знак, забраняващ спирането и паркирането, в час пик на движението в Димитровград.

    Видно от кадрите, служителите на жандармерията са се отбили за ободряващо кафе и вода от специализирано магазинче, намиращо се на кръстовището на ул. Иван Вазов и бул. Димитър Благоев, във времето с най-натоварен трафик по улиците на града - към 17:30 часа.

    С паркирането си пред входа на търговския обект бива предизвикано задръстване по ул. Иван Вазов, защото автомобилите, които искат да се влеят в главния булевард, не могат да се престроят за завой на ляво, защото началото на платното е заето от автомобила на жандармерията в един от пиковите часове на движението в града.

    Опашката от автомобили запушва и подстъпа към улицата, водеща към зеленчуковия пазар, където също се насъбират чакащи автомобили да се влеят в улица "Иван Вазов", но са възпрепятствани, защото в този момент е използваемо само платното за завой на ляво, а там много бавно се движи опашката, заради интензивното движение по булеварда.

    За това кръстовище сме писали не веднъж, че там редовно се спират и паркират автомобили на забранени с основание места. Два от автомобилите в колоната са щели да направят лек сблъсък, заради опит на кола от лявото платно да се пререди в дясното, за да избегне бавно придвижващата се колона, а там друг автомобил вече бил подминал създаденото препятствие от колата на жандармерията и вече се бил наместил в платното за завиване на дясно.

    Тъй като от снимката с паркирания автомобил на МВР не се вижда знака, който забранява престой и пакиране след себе си  , сме добавили и архивна снимка на същото място, на която ясно се вижда забранителния знак.

    Въпреки специалния статут на автомобилите на МВР, които са с особен режим на движение, този статут се получава, само ако е с включена звукова или светлинна сигнализация, а в този случай това не е направено.

    В наредбата за автомобили със специален статут пише: Специалният режим на движение на моторните превозни средства се използва само при служебна необходимост и във връзка с изпълнението на задачи, произтичащи от спецификата на дейността. Като покупката на кафе и вода за сметка на създаване на задръстване и предпоставки за ПТП едва ли се квалифицира като "служебна необходимост"

    Чл. 3. (1) от наредбата за автомобили със специален статут пише: Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават едновременно светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.

    Вие, на които е служебно задължение и морален дълг да съблюдавате за спазването на законите и да налагате законност, арогантно газите закона в буквален и преносен смисъл

    Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/12/13/helpbook-signal-policai-narushavat-zakona-v-bus-lentata.396424
     

    При тези условия автомобилът на жандармерията може да премине със специален режим на движение и тогава може да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, като през това време той трябва да подава поне само син или червен светлинен сигнал.

    лужебно задължение и морален дълг да съблюдавате за спазването на законите и да налагате законност, арогантно газите закона в буквален и преносен смисъл

    Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/12/13/helpbook-signal-policai-narushavat-zakona-v-bus-lentata.396424
     

    Все пак служебно задължение и морален дълг на органите на реда е да съблюдават за спазването на законите и налагането на законност в обществото. В този случай се вижда как самите те нарушават правилата, с което подкопават уважението на гражданите към служителите на реда, на които всички ние разчитаме, за да живеем в една една по-добра и спокойна общност, в която законите и правилата са на пиедестал и се спазват от всички.



     

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ло
      локомотива
      1 -10
      11:00, 10 авг 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ni
        Niki
        10 -2
        12:34, 10 авг 2019

        и да го проверяват могат да спрат на 10 метра от него на паркинга. а ясно се вижда на снимката че са с кафе в ръка, мислиш ли, че това е акция за контрабанда? а за да използват статута си на спец автомобил, ясно са ти написали в статията, че трябва да имат светлинна сигнализация иначе са с статута на редовен автомобил

    • 2
      Ми
      Мина
      3 -1
      10:57, 11 авг 2019
      Да стиснеш очи и да подминеш това нарушение, ако през останалото време следят стриктно за реда. А то масово пред очите им правят драстични нарушения , но те не реагират.Защо ? Искат да поддържат контролиран хаос, за да изглеждат нужни?
    • 3
      Ст
      Сто патрона
      0 -5
      09:37, 12 авг 2019
      На българина винаги му е много удобно да плюе по н... Виж коментара
      • Ни
        Нико
        4 -1
        13:02, 12 авг 2019

        Сто патрона, ти направо ги направи мъченици тези полицай/жандармеристи, каква им работа с която си вадят хляба? Работата им е да следят за спазването на закона! И когато хората, които изпълняват служба да защитават закона и да следят за неговото спазване за да има ред и справедливост за всички явно го нарушават, тогава те са 2пъти по виновни от останлите на които не им е призвание! Така че колкото и да са жадни могат да спрът на паркинг и да направят няколко крачки в повече за отолят нуждите си!

    • 4
      Бб
      ББ
      4 -2
      11:24, 12 авг 2019
      Що за "голяма" новина. 90% от Димитровградчаните спират там. Всички знаят и виждат знака, но са за набързо спрели - кой до аптеката, кой до магазинчето. Където искате си спирате мили съграждани, но когато някой друг направи същото много се дразните. Еми вземете и вие да спазвате правилата, не само да мрънкате и да гледате комшията.
      • Ни
        Нико
        3 0
        13:06, 12 авг 2019

        Идеята на забранителните знаци е да въдворяват ред и с него да защитят живота и здравето на всички участници в движението и щом някой пренебрегва правилата, означава че създава рискове за останалите участници в движението и на пешеходците. Правилата трябва да бъдат спазвани и тяхното нарушаване е до съзнанието и на хората и до тяхната грижа за живота и здравето на всички които ги заобикалят

    • 5
      Ис
      Истината
      0 -1
      11:52, 19 авг 2019
      Монетата винаги има 2 лица
      Ами ако са спряли защото е било необходино да се окаже съдействие, тъй като някой им е помагал с ръка, че има нужда от помощ, а снимката е тъкмо, когато се качват в колат, след като са оказали съдействие. Считам, че е нормално август месец да се пие вода. Все пак са на работа в жълт код с черни униформи и следва да взимат законодъобразни и бързи решения ест, че ще си нодят вода.
    Последни новини