Електронните джаджи в ролята на звукови оръжия

Много от съвременните електронни джаджи могат да бъдат хакнати и използвани като „звуково оръжие”, сочат проучвания. При достатъчна голяма мощност, подобно оръжие може да изплаши, дезориентира или дори да нарани потребителя.

Специалистът по сигурност Мат Уикси от PWC твърди, че редица потребителски устройства могат да станат импровизирани оръжия или най-малкото дразнещ елемент. Сред тях са лаптопи, мобилни телефони, слушалки, акустични системи и няколко вида високоговорители, отбелязва в репортаж по темата BBC.

В хода на изследването се оказа, че много съвременни устройства са способни да издават високочестотни и нискочестотни звуци, които са неприятни за хората. За да направите това, трябва да получите програмен достъп до устройството и, по-просто казано, да усилите максимално високоговорителите.

При наличие на достатъчна голяма мощност, звукът може да изплаши, дезориентира или дори да нарани потребителя, по-точно – неговите слухови органи, твърди изследването.

Уикси пояснява, че в някои случаи атаките могат да се реализират с използване на известни уязвимости в конкретно устройство. При други сценарии се налага физически достъп до устройството.

Така например, специалистът е извършил една от атаките, използвайки програма, която сканира локални Wi-Fi и Bluetooth мрежи за уязвими устройства. След откриване на такива устройства е направен опит за хакване.

В един от случаите тестването на звука като оръжие е причинило щети на самото устройство – то е спряло да работи от претоварване. Освен това всички тестове са проведени в звукоизолирана стая и в експериментите не е участвал нито един човек, уточнява Уикси.

Експертът вече се е свързал с редица производители на устройства, за да им помогне да разработят защитно оборудване, което може да помогне, ако техните продукти се използват за възпроизвеждане на опасни или дразнещи звуци.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини