В България мафията си има правителство - "Сенките на София" (трейлър)

В документалния "Сенките на София" Кевин Буут нарича депутата Делян Пеевски  "сенчест мафиотски бос", а на плаката на филма четем, че в България мафията си има правителство.  В отговор медиите на Пеевски го обявиха за агент на чужди служби, „представящ се за журналист от Тексас“.

В търсене на руски манипулации режисьорът Кевин Бут пътува до България, където тайната среща с прословутия банкер на олигарсите превръща историята в политическо приключение. Скоро се очертава картина на цяла страна под контрола на сенчестия мафиотски бос и майка му с връзки, водещи към бившето съветско КГБ. Бавно осъзнаваме, че руското влияние на политиката на България ... е ясно предсказание за намеса на Русия в американската и британската политика. Това, което се случва напоследък на Запад, се случва отдавна в България - където Русия практикува и развива своите техники и стратегии.

По време на пътуванията си снимачният екип се сприятелява със семейство на цигани и младо момиче, което е отгледано за продажба. Още във филма - разговори с бившата румънска топ прокурорка Моника Маковей, бившия премиер Симеон Сакскобургготски, следователя Бойко Атанасов, бившия банкер Цветан Василев и много други. 

Филмът може да бъде гледан ТУК, платформата е платена.

„Медиите, банковото дело, измамите при изборите, съдебната консолидация – всички се контролират от тайните сили, които са извън публичия поглед.“, казва Кевин Буут в отговор на въпроса какво е най-страшното нещо, което представя във филма си. Предлагаме ви откъс от интервюто с него на Фрог:

Разказите на двама от вашите събеседници, предизвикаха интерес в България - Симеон Сакскобургготски и Цветан Василев. Кажете ни как се свързахте с тях и какво ви накара да ги потърсите?
Подходих към този филм като невинно дете, падащо върху земята с отворен ум. Една история водеше към друга, едно разследване отваряше вратата към друго разследване. Трябваше да позволя истината да ми стане водач. Този филм е заснет за период от осемнадесет месеца. Направих осем, едномесечни обиколки из България и околните страни. Причината да спомена това е, че разговарях, както със Сакскобургготски, така и Цветан Василев, в самия край на снимките. Нямах представа кои са тези хора, докато историята, която следвах, не ме заведе директно до тях.

По отношение на Сакскобургготски той представляваше старите пазители и идеята, че само външна сила може да управлява България. Когато разбрах, че е имало обвинения, че той е обвързан с КГБ, това се превърна в безсмислица. Без да навлизам в подробности, за да се осъществи връзката с него се мина през упойващи вещества в банята на един известен лекар. Да, като режисьор трябва да се изцапаш понякога.

Относно Цветан Василев - след като се занимавах с разследването на Пеевски в продължение на година ми стана ясно, че той е човекът отвътре, който просто може да има желанието да говори. Във филма всъщност показвам момента, в който Асен Йорданов от Бивол ми помогна да го намеря в Сърбия. Назад към въпроса ви за българските настроения към филма - улових критики, че съм толкова приятелски настроен към Цветан Василев. Отново като режисьор - трябва да решите с кого да се свържете, за да влезете в същността на една история, а и Пеевски не ми връщаше телефонните обаждания.

Мислите ли, че сенките, които показвате в София, могат да предизвикат пълен мрак в България?
Вярвам, че кукловодите притежават България в перфектно положение, каквато е. Не съм сигурен, че искат напълно да потъне в мрака. Това би сложило край на възможността  им да експлоатират отношенията между Изтока и Запада, което им позволява да ограбват Европейския съюз посред бял ден. Погледнете Брекзит и след това погледнете България, като най-корумпираната страна в ЕС. Защо ли Великобритания търси независимост?

Аз живея в Тексас, близо съм до мексиканската граница. Мексико е място, изпаднало в пълен мрак, но за разлика от там, напълно вярвам, че добрите граждани на България имат много повече власт, отколкото техните потисници им позволяват да мислят, че имат. Вярвам, че България се нуждае от революция, за да се промени, но с егоистична нотка, не искам някой от моите български приятели да пострада.

Какво беше първото нещо, което научихте за депутата от ДПС Делян Пеевски?
Около 5 секунди след като кацнах в София научих, че Пеевски е кулминацията на всичко сбъркано. Буквално всеки, с когото говорех, споменаваше името му безкрайно. Иска ми се Пеевски да се беше съгласил на интервю - може би филмът щеше да е различен? Наистина се гордея с факта, че вестник, притежаван от Пеевски, ме наричаше агент, „представящ се за журналист от Тексас“. Ако това е вярно, аз трябва да съм най-дълбоко скрития агент в историята на ЦРУ или КГБ или в каквото и да ме обвиняват. Нима съм  прекарал всички тези години на родео, футбол, барбекюта и лов – и  всичко това за нищо.

Как мислите, че Делян Пеевски ще продължи да действа, както и всички, с които е свързан?
Когато неотдавна завърших редактирането на филма (през април), актуална информация идваше за Пеевски почти ежедневно - това беше една безкрайна история. Кошмарът на един създател - филм, който никога няма да свърши. Последната  развръзка обаче беше разследването на Захари Томов, който пряко свърза Пеевски и фалита на КТБ в американски съдебен процес в Ню Йорк. Това задейства американския закон „РИКО“, който позволява на Америка да призове Пеевски в съда.  Да, ние тормозим света, съгласен съм. Както и да е, но Томов и адвокат Силвия Ролински дадоха тласък на филма, като ми предоставиха планини с документирани доказателства, за това как се извършват измамите. По ирония на съдбата американската компания, която фалира заради КТБ, се намира тук, в Тексас. За мен това беше знак - перфектно затваряне на кръга и финал, с който да завърша филма.

Цялото интервю на Фрог.

SHADOWS of SOFIA trailer 2 from Kevin Booth on Vimeo.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини