На днешния ден преди 180 години: Изобретяването на фотографията

"Boulevard Du Temple", заснета от Дагер през 1838 г. в Париж, включва едно най-ранните известни изображения на човек. Снимката показва улица, но поради времето на експозицията над десет минути, движещите се по пътя не се виждат. В долния ляв ъгъл, обаче, двама човека, очевидно ваксаджия и клиента му, са били неподвижни достатъчно дълго, за да се появят на снимката. 

19 август 1839 г. се смята за денят на изобретяването на фотографията. На тази дата на съвместна среща на две френски академии - на науката и на изящните изкуства, е публикуван доклад за принципите на дагеротипията - изобретение, направено от Луи Жак Манде Дагер, позволяващо да се записва изображение върху светлочувствителна пластина.

Публичността на доклада означава, че френското правителство открива на света тайната на създаването на изображения, които преди се правеха само от художници.

Докладът е предшестван от множество обсъждания в двете камари на парламента за стойността на изобретението, за цената, която правителството е готово да плати за него. Разбрали се за 6000 франка годишно за Дагер и 4000 за Изидор Ниепс, наследник на Жозеф Ниепс, с когото Дагер е сключил навремето договор да работят заедно, но чиито експерименти в крайна сметка не се използват. Дагер не съжалява за парите. Той бил удовлетворен от световната слава, славата на изобретател на фотографията.

Всъщност принципите на съвременната фотография са противоположни на идеите на Дагер.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини