Нещо невиждано в Амазонската джунгла: какво става в Бразилия?

Бразилия гори: Амазонската джунгла е обхваната от опустошителни горски пожари, а бразилският президент Болсонаро призна, че страната му не може да се справи с бедствието. Предполага се, че става дума за умишлени палежи.

Опустошителните горски пожари по поречието на река Амазонка създават международно напрежение. Бразилското държавно ръководство не желае да приема съвети от чужбина. В Туитър бразилският президент Болсонаро написа следното:

"Предложението на френския президент да се обсъждат проблемите на Амазония на срещата на върха на Г-7, без да бъдат включени страните от региона, демонстрира колониализъм в мисленето."

Преди това френският президент Макрон беше обявил, че смята да включи въпроса в дневния ред на срещата в Биариц. „Къщата ни гори. В буквалния смисъл", написа Макрон в Туитър под една снимка на горящите тропически гори. Той призова правителствените ръководители на страните от Г-7 да включат „този спешен случай" като първа точка в дневния ред на разговорите, започващи в събота.

Бразилия не присъства на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на седемте най-важни индустриални нации в света. Във френския курортен град Биариц от събота до понеделник ще се проведе срещата, на която ще са представени Франция, Германия, Италия, Великобритания, Канада, САЩ и Япония.

Търсене на сензации?

Болсонаро обвини Макрон, че се опитвал да извлича политически дивиденти от въпрос, който бил „вътрешен проблем на Бразилия и останалите държави от региона на Амазония." Болсонаро пише освен това, че „жадният за сензации тон", с който Макрон се разглеждал проблемите на Амазония, не може да реши проблема. Бразилският президент упреква Макрон и за това, че в туита си е използвал „грешна снимка". И действително, снимката не показва сегашните пожари в региона, а е отпреди няколко години. Въпросната снимка обаче често се поства във Фейсбук по повод актуалния дебат за горските пожари – наскоро я използва и звездата на Холивуд Леонардо ди Каприо, който се ангажира в името на околната среда.

След като опустошителните пожари по поречието на Амазонка предизвикаха огромно възмущение в целия свят, Обединените нации също подчертаха значението на горите като екосистема и изразиха загриженост от ситуацията в региона.

Създаденото от шведската екоактивистка Грета Тунберг движение „Петъци за бъдещето" обвини Болсонаро, че с политиката си спрямо околната среда допринася за опустошаването на природата. Неговото правителство гледало на тропическите гори край Амазонка само като на „дойна крава". Под мотото „SOS Амазония" движението призова за масови петъчни демонстрации пред дипломатическите представителства на Бразилия в цял свят.

Разследване на причините

Бразилското правосъдие междувременно обяви, че започва да разследва причините за големите пожари. Във федералния щат Пара, например, проверката трябва да установи защо обявеният от местните фермери „Ден на огъня" не е бил отложен с оглед на опасността от пожари. Медиите в Бразилия съобщиха, че фермерите в югозападната част на щата са провели координирана акция, при която са подпалили обширни площи по протежението на едно шосе, за да разчистят земи за нови пасища.

В Бразилия в момента горят най-тежките пожари за последните години. Учените в страната твърдят, че само в рамките на 48 часа в цялата страна са се появили близо 2 500 нови огнища на пожари. Според същата информация, от началото на година досега е имало над 75 000 горски пожара – 84% повече, отколкото през същия период на предходната година. В повечето случаи са били засегнати горски масиви, които са частна собственост, но са пострадали също и природни резервати, както и джунгли, в които живее коренното население на Бразилия. Като основна причина за пожарите се посочва безогледното изсичане на горите.

Болсонаро: "Нямаме ресурс да се справим" 

Президентът Болсонаро преди известно време обвини природозащитниците, че сами палят пожарите, за да привлекат внимание и да покажат правителството в лоша светлина.

Екоактивистите пък предполагат, че пожарите са запалени от фермери, които искат по този начин да отвоюват от джунглата нова земя за пасища. Те навярно се чувстват окуражени от политиката на Болсонаро, който проявява интерес към джунглата предимно с оглед на неизползвания икономически потенциал, който тя крие.

Президентът все пак призна, че масивните пожари по поречието на Амазонка навярно са предизвикани нелегално от фермери и че неговата страна не разполага със средствата, необходими за потушаването им. Регионът на Амазония е по-голям от Европа по площ. „Ние нямаме ресурс да се справим с подобна задача", каза той.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини