Глутенът не вреди на здрави хора, показа един от най-строгите експерименти

Ново строго проучване показва, че ако не сте диагностицирани медицински с цьолиакия или чувствителност към глутен, консумацията на храни, съдържащи глутен, няма да ви навреди и избягването на тези протеини не е необходимо.

Това е първото двойно сляпо рандомизирано контролирано проучване, което е един от най-надеждните тестове, възможни днес. и за първи път в този тест се разчита на здрави доброволци без история на проблеми с червата (като синдром на раздразненото черво). 

Изследването, публикувано в Gastroenterology, помага да се изчистят някои от противоречивите резултати, които се появиха през последните години.

Авторите съобщават, че здравите доброволци, които ядат изделия от брашно, съдържащо глутен, не проявяват стомашно-чревни симптоми или умора.

Днес в Съединените щати над три милиона души спазват безглутенова диета, въпреки че 82% от хората не са диагностицирани със здравословни проблеми, които биха изисквали тази промяна в начина на живот. Хората цитират много причини да се лишават от глутен, като най-често казват, че това ги кара "да се чувстват добре".

Според американско пазарно проучване 65% от обществеността смята, че безглутеновите диети са като цяло по-здравословни. Най-новите изследвания, заедно с изобилие от други изследвания, поставя под съмнение това широко разпространеното убеждение.

„Ползите [от безглутенова диета], които се изтъкват, за да се продава, са и по-рядко боледуване, подобрени когнитивни функции, загуба на тегло и „добър външен вид“, пишат гастроентеролозите Ема Халмос (Emma Halmos) и Питър Гибсън (Peter Gibson) от Университета Монаш в редакция, придружаваща изследването.

"Липсват данни в подкрепа на подобни представи. Всъщност големи перспективни кохортни проучвания, включително Националното проучване за изследване на здравето и храненето, не показват риск глутенът да допринася за сърдечно-съдови заболявания или метаболитен синдром."

Новото проучване е малко и кратко, но методът му е строго контролиран и внимателно регулиран. Повече от две седмици 28 доброволци, разделени на случаен принцип в две групи, са помолени да спазват безглутенова диета, като същевременно два пъти дневно консумират доза брашно, което се равняваше или на 14 грама глутен, или изцяло без глутен. Дори изследователите не знаят кой какъв тип брашно получава.

За да измерят промените - коремни болки, рефлукс, лошо храносмилане, диария и запек, всеки участник също попълва серия от оценки на симптомите преди и след двуседмичния тест. Усещането им за умора се измерва с помощта на визуална аналогова скала.

В крайна сметка, независимите анализи между рандомизираните групи не показват значителни разлики сред здравите пациенти при никакви симптоми, включително коремни болки. Като цяло само един здрав индивид, който консумира глутен в храната си, съобщава за диария и авторите твърдят, че това вероятно е аномалия.

Това предполага, че избягването на глутен не дава никакви ползи за един здравия човек.

Но хората с диагностицируеми проблеми, свързани с глутен, могат да имат сериозни проблеми. Двойно сляпо рандомизирано контролирано проучване при пациенти с не-цьолиакийна чувствителност към глутен например установи, че над 90 процента от пациентите са имали клиничен рецидив по време на глутеновото изпитание.

При тези с цьолиакия глутенът всъщност може да унищожи лигавицата на тънките черва и ако увреждането стане твърде голямо, това може да доведе до остеопороза, безплодие, увреждане на нервите и припадъци.

Подобни екстремни реакции към глутен са доста редки, но се наблюдават при по-малко от един процент от общото население на САЩ. Следователно за тази малка подгрупа от индивиди е необходима строга диета без глутен, но новото изследване предполага, че всъщност не е нужно да се прилага за други хора.

„Големият въпрос е дали тези констатации ще намалят ентусиазма за употребата на безглутенова диета сред широката общественост“, пишат Халмос и Гибсен, като добавят, че научно валидните открития досега са имали малко влияние върху възгледите за глутена.

Има дори някои доказателства, че безглутеновите диети могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Предишни проучвания показват, че хората с цьолиакия не консумират достатъчно калций, желязо, фибри, фолат и тиамин. Друго проучване установи, че хората с по-нисък прием на глутен имат по-висок риск от развитие на диабет тип 2.

Като имат предвид тези резултати, авторите на новото проучване предполагат, че „има вероятност за клинично оправдание за активно възпиране на хората да го започват, ако нямат диагностицируема чувствителност“.

И още нещо важно - когато здрави бебета се ограничават да ядат глутен, после са предразположени към непоносимост към него. А според проучване от 2017 г. ограничаването на глутена е свързано с развитието на диабет тип 2.

Изследването е публикувано в Gastroenterology.

Източник: One of The Most Rigorous Experiments We Have Shows Gluten Isn't Bad For Healthy People, ScienceAlert

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хх
    ххх
    0 0
    09:05, 30 окт 2019
    Абе хора, за пореден път сте пуснали гугъл преводачката и на места текста на статията ви е ...да плюеш просто, егати превода.
Последни новини