Първия център в областта за възрастни хора с деменция изграждат в Димитровград

    Стартира един от най-важните проекти в социалния сектор за община Димитровград – “Център за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция”. Общата стойност на проекта е 554 856 лв., които са 100% безвъзмездно европейско финансиране. Проектът се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г., Приоритетна ос 5: „Регионална социална инфраструктура” и ще бъде изпълняван по процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания” в рамките на Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-5.002-0016-C01. Началната дата е 15.01.2019г., а крайната дата за изпълнението му е 15.04.2020г. Това каза на пресконференция днес ръководителя на проекта инж.Красимира Бонева, която акцентира върху дейностите, с които напълно ще се обнови сградния фонд и прилежащото дворно пространство на бившата АТЗ болница, с което ще бъдат създадени условия за живот в среда близка до семейната на възрастните хора.

    В рамките на проекта ще бъдат извършени строителство, ремонт, реконструкция, обновяване на сграден фонд за социални услуги в общността, включително прилежащото в обекта дворно пространство, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане при осигуряване на достъп за хора с увреждания до съответните помещения. Строително ремонтните дейности предвиждат подобряване на енергийната ефективност във сградата, чрез полагане на външна изолация, монтаж на дограма и ремонт на покрива. Вътрешният ремонт на сградата включва изграждане на нова Електро и ВиК инсталация, цялостна подмяна на подовите настилки, обновяване на покритията по стени и тавани и ремонт на санитарните помещения. По проекта ще бъдат изградени и рампа и стълбище, за да се постигне достъпна среда за трудно подвижните обитатели на Центъра.

    Капацитетът на центъра е 15 места, като за целта ще бъдат напълно ремонтирани и обособени самостоятелни стаи със собствени санитални възли, общо помещение за трапезария и просторна дневна за социално общуване, кухня и други обслужващи нуждите на потребителите помещения. Входът ще бъде от северната страна на сградата, като към него ще има изграден достъп за хора с увреждания. Ще се влиза в чакалня, предвидена за близки и посетители, към която ще има изградена и манипулационна за прегледи и кабинет. Предвидено е стаите и дневната да бъдат от южната страна на сградата, а от северната ще бъдат помощните помещения. Дворното пространство също ще бъде облагородено и превърнато в приятна среда за почивка и разходки. Ще има аллеи, беседка, пейки.

    Участие в пресконференцията взе и кметът на община Димитровград, г-н Иво Димов, който подчерта ангажираността на общината чрез различните социални услуги към грижата и нуждите на възрастните хора. Димов сподели, че Димитровград има добре развита мрежа от услуги, която обхваща групата на хората с физически и ментални увреждания и че със създаването на „Център за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция” се допълваме с още едно звено от целия спектър от предлагани социални дейности за възрастните хора, а именно за хората с ментални проблеми.

    Представител на фирмата изпълнител на обекта „Адванс 2002” ЕООД, г-н Емил Мутев добави, че в рамките на периода на по проекта, ще бъде постигнат максимален ефект на извършените дейности. Народният представител Митко Полихронов поздрави кмета на общината за реализирането на поредния проект реализиран с европейски средства.

    Символичния старт на обекта “Първа копка” бе направен в двора на бивша АТЗ болница. Пред събралите се за церемонията граждани кметът на община Димитровград сподели, важността на проекта и подчерта, че от изграждането на сградата преди 55 години, за първи пътя тя ще претърпи толкова мащабен ремонт. Областният управител Станислав Дечев сподели, че това е първия подобен център за хората с деменция в областта и поздрави общината за активната й социална политика.

    След приключване на церемонията, кмета Иво Димов покани присъстващите да разгледат наличното състояние на сградата, където ще се извършват интервенциите по нейното обновяване.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини