Българският ВАС премахна пречката за продължаването на "Турски поток"

Върховният административен съд на България прекрати производството по избора на изпълнител за изграждането на газопровода, който ще получава газ от Турски поток - той остава консорциума, ръководен от саудитската компания Arkad Engineering. Това съобщава РИА Новости

„Върховният административен съд отхвърли жалбата на консорциума за развитие и разширяване на газа в България на решение 741 от 2019 г. на Комисията за защита на конкуренцията и прекрати производството“, заяви съдът.

Отбелязва се, че решението е свързано с „липсата на воля за обжалване на решението в консорциума, което бе установено във връзка с писмено искане от българския клон на Completions Development, който е член на консорциума.“ Completions Development са свързани с Руската тръбна металургична компания (TMK).

Проектът "Турски поток" включва изграждането на газопровод, състоящ се от две тръби с капацитет 15,75 милиарда кубически метра всяка.

Първата е предназначен за доставка на руски суровини за турските потребители, втората - за доставките на страните от Южна и Югоизточна Европа (през България до Сърбия и Унгария). Стартът на изграждането е планирано преди края на 2019 г.

През януари "Булгартрансгаз" взе окончателно решение за изграждането на новия газопровод от границата с Турция до Сърбия, който ще получава газ от "Турски поток". Последва търг за резервиране на капацитет в новата система за транспортиране на газ, по време на който две компании, включително Газпром, резервираха 100 процента от бъдещите обеми за транзит на газ.

България планира да завърши изграждането на балканския клон на Турския поток до края на 2020 г., заяви председателят на българския парламент през юни.

През април компанията обяви, че консорциум, ръководен от Arkad Engineering с участието на италианската Arkad-ABB, е победител в търга за проектиране и изграждане на газопровода. Консорциумът обеща да изпълни проекта до края на 2020 г. за 1,1 милиарда евро.

Като алтернатива той предложи друг вариант: в рамките на осем месеца, тоест до края на тази година, за 1,29 милиарда евро. Резултатите от търга бяха обжалвани от втория участник в него - консорциума „Развитие и разширяване на газа в България”. Тази жалба беше отхвърлена във вторник от българския съд.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мо
    мозъчния тръст на Цв. Цв.
    3 0
    01:40, 18 сеп 2019
    Вместо да внасяме газ директно от страната източник ние го внасяме през трета страна на значително по-висока цена.
    На това му се казва мутренска диверсификация.

Още новини

Последни новини