Саудитска Арабия атакува хусите в източен Йемен след ударите по петролна рафинерия

Коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, започна офанзива срещу позиции на хусите в източен Йемен, съобщава Indipendent, като цитира саудитска телевизия.

Целта на операцията са военни съоръжения в района на град Ходейда. Командването на коалицията призова цивилните да напуснат опасния район. Не се съобщават участниците в коалицията, нанесла ударите.

В нощта на 14 септември избухна пожар на територията на националната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco. Той бе предшестван от експлозия в резултат на нападение от безпилотни летателни апарати.

Отговорност за нападението поеха йеменските хуси от движението Ансар Аллах. През август те нанесоха удар по Рияд, столицата на Саудитска Арабия, използвайки дронове Samad-3.

Oперацията срещу военни обекти на хусите е извършена два дни, след като служители в Саудитска Арабия проведоха пресконференция, на която показаха на отломки от дронове и крилати ракети, за които те твърдяха, че доказват, че Иран е замесен в нефтената атака. Иран многократно отрече да е участвал и се заяви, че ще се защава.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини