Daimler ще плаща глоба от 870 милиона евро заради мошеничество с емисиите на двигателите

Не само Volkswagen се сблъсква с последствията от дизелгейта – мошеничеството относно емисиите на своите двигатели. Германската прокуратура глоби Daimler (компанията майка на Mercedes-Benz) с 870 милиона евро за продажбите на минимум 684 000 автомобила, оборудвани със специални средства за понижаване показателите на изхвърлените в атмосферата вредни вещества по време на тестването.

Daimler заяви, че няма да оспорва глобата, но продължава да възразява на наказанието. Но глобата ще бъде платена веднага, за да бъде бързо приключено всичко по тази тема.

Според контролните органи всичко започва още през 2008 година. Засегнати са най-различни превозни средства – от микробусите Vito до седаните C-class и GLC купетата. Използван е специален софтуер, който регистрира, че автомобилът е в тестов режим и внася корекции във филтрирането на емисиите. По този начин изпитанията за замърсяване на въздуха преминават без проблеми. Но на пътя се използва съвсем друг режим с големи емисии.

Тази глоба почти няма да се отрази на финансовите резултати на Daimler. Автомобилният производител още преди няколко месеца предупреди, че неговата печалба за третото тримесечие на тази година ще бъде по-малка. Но компанията вече задели 1,6 милиарда евро за съдебни дела в рамките на скандалите с дизеловите двигатели. Според мениджмънта на Daimler, глобата няма да окаже съществен резултат на печалбата за третото тримесечие.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини