НАСА: до 2 години ще открием извънземен живот, но човечеството не е готово

НАСА е близо до откриването на живот на Марс, но светът не е готов за революционното развитие на нещата, твърди един от водещите шефове на агенцията.

Джим Грийн предупреди, че два роувъра на НАСА и Европейската космическа агенция може да намерят доказателства за живот в рамките на няколко месеца след кацането си на Марс през 2021.

Роувърът ExoMars, който вече бе наречен Розалинд в памет на британския химик Розалинд Франклин, ще търси извънземен живот, копаейки на 2 метра под повърхността на Марс, за да вземе проби.

Тези проби ще бъдат изследвани за органичен материал в мобилна лаборатория.

Грийн сравнява потенциалното откритие с изявлението на Николай Коперник през 16-ти век, че Земята се върти около слънцето.

“Това ще е началото на нов начин на мислене. Не смятам, че сме подготвени за резултатите. Тревожа се, защото сме на път да открием извънземен живот и да го оповестим”, казва той.

Роувърът на НАСА Марс 2020 ще пробие дупка в скалните образувания на планетата преди да изпрати проби от скалите на Земята – за пръв път материал от Червената планета ще бъде донесен на Земята.

Според Грийн откриването на живот на Марс ще изправи учените пред нови въпроси.

“Ще се изправим пред нови научни въпроси. Този живот подобен ли е на нашия? Свързани ли сме? Възможно ли е животът да прескача от планета на планета или е нужна просто искра и подходящите условия, за да се зароди – подобно на нас или по различен начин – на база условията на околната среда”, казва той.

Скорошни изследвания доказаха, че планети смятани първоначално за необитаеми, може някога да са предлагали условия подходящи за живот.

По-рано през годината, учените откриха, че е възможно да съществува обширна, активна водна система под повърхността на Марс.

Изследване оповестено този месец, също твърди, че Венера може да е била обитаема преди 2-3 милиарда години, преди атмосферата и да стане толкова плътна и гореща.

Според Грийн скорошни изследвания сочат, че на други планети може да са съществували цивилизации.

“Няма причина да смятаме, че цивилизации не съществуват никъде другаде, защото откриваме екзопланети навсякъде”, казва той.

Коментарите му се появяват почти едновременно с представянето на космическия кораб SpaceX на Илон Мъск, предназначен да пренася екипаж и оборудване до Марс и други планети в Слънчевата система, преди да се завърне на Земята.

Според Мъск корабът е ключов за жизнеспособността на космическите пътешествия и е важно да може да се използва повторно.

Очаква се корабът да излети за пръв път след около 2 месеца и да достигне височина от 65 000 фута преди да се завърне на Земята.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини