Япония вдигна данъка върху продажбите до 10 процента

Япония увеличи с два процентни пункта данъка върху продажбите до 10 процента във вторник, предават световните агенции. Повишението е първото от пет години насам и влезе в сила въпреки опасенията, че ще се окаже разрушително за растежа на икономиката.

Новият данък важи за почти всички стоки и услуги, но повечето храни ще бъдат изключени. Досегашните увеличения на налога в третата най-голяма икономика в света винаги са се отразявали негативно на разходите на домакинствата, припомня BBC.

Токио се надява този път да е различно, като въведе изключения за определени покупки, направени по електронен път. При плащане с карта в някои по-малки търговци, клиентите ще могат да получат 5% обратно.

Планът е допълнителните приходи в хазната да бъдат ползвани за социални помощи, както и за намаляване на огромната задлъжнялост на страната.

Икономиката на Япония се справя силно през последните месеци, но увеличението на данъка, както и несигурността в световната икономика, помрачават прогнозите. Забавянето в Китай кара бизнесът да се чувства несигурен.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини