СЕМ глоби БНР с 27 000 лева за спирането на сигнала

Съветът за електронни медии (СЕМ) наложи две глоби в максимален размер на Българското национално радио заради спирането на сигнала на Програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г.

Глобите са по два члена от Закона за радиото и телевизията. Едната - за нарушаване на индивидуалната лицензия на радиото, която изисква осигуряване на 24 часа сигнал. Там наложената санкция е 7000 лева. Другата глоба от 20 000 лева е за нарушаване на правото на информация на гражданите заради спирането на "Хоризонт".

Глобите не спират намеренията на регулатора да започне процедура по прекратяване на договора на генералния директор на радиото. Тя ще бъде стартирана вероятно в началото на следващата седмица, ако дотогава Светослав Костов не подаде оставка. Самият той обяви, включително в интервю пред OFFNews, че няма такива намерения.

Днес Съветът разгледа и проектобюджетите за БНТ и БНР за следващата година. Телевизията настоява за 30 милиона увеличение на субсидията, а радиото - за 12 милиона лева повече.

СЕМ излезе и с позиция за скандала с Волен Сидеров в предаването "Референдум" на БНТ (пълният текст - най-долу), в която отбелязва, че поведението на лидера на "Атака" представлява грубо нарушение на правилата за провеждане на политическия дебат в студиото на БНТ.

Регулаторът е изпратил до СЕМ запис от предаването на ЦИК, която има правомощия да глоби Сидеров.

Декларация на Съвета за електронни медии по повод на предаването „Референдум” по БНТ1 от 1 октомври 2019 г.:

Съветът за електронни медии (СЕМ) изразява тревога по повод нарушаване на Споразумението за отразяване на предизборната кампания за провеждане на избори за общински съветници и кметове, подписано между Българската национална телевизия (БНТ) и политическите партии, коалициите от партии и инициативни комитети, одобрено от Централната избирателна комисия (ЦИК).

В рамките на една от безплатните форми на предизборна кампания по програма „БНТ 1” лидерът на ПП АТАКА г-н Волен Сидеров, поканен за участие в качеството си на председател на предизборния щаб на парламентарно представена политическа сила, си позволи да наруши грубо правилата за провеждане на политическия дебат в студиото на БНТ.

В предизборната кампания ролята на обществената БНТ е от съществено значение за обективното, равнопоставено и справедливо представяне на участниците, от една страна, и за информираността на гласоподавателите, от друга страна.

Журналистите в Българската национална телевизия притежават опит и умения за отразяване на политически кампании, както и професионално самочувствие да реагират адекватно, в защита на обществения интерес.

В Закона за радиото и телевизията и Изборния кодекс на БНТ са възложени множество ангажименти, свързани с изпълнението на нейните обществени функции, което създава високи очаквания в аудиторията. Не по-малки са очакванията на гражданите и за отговорно поведение от страна на участниците в предизборната кампания.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини