Кабинетът оряза парите за медицинските сестри

Обещаните от премиера Бойко Борисов 50 млн. лв., определени за повишение на бюджета на болниците, бяха орязани драстично. По това перо ще отидат скромните 6 млн. лв., и така няма да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за вдигане на заплатите им, съобщи бТВ. Новата сума ще е за общинските болници, психиатрични клиники и болниците, лекуващи туберкулоза.

Причината за ситуацията е ново постановление на Министерския съвет, с което се отменя първото.

Лекарският съюз твърди, че не е бил информиран за намалението. "Нямам представа какво се е случило, защото постановлението беше за 50 млн. лв., разпределени по правилата на здравния министър Кирил Ананиев", коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

В края на септември сестрите от Вътрешно отделение на болницата в Карлово депозираха колективната си оставка. Причината е, че не са получили желаното увеличение на основната заплата. Две седмици преди това колективна оставка подадоха медиците от Детско отделение на лечебното заведение.

Увеличението на сумата за болниците стана след масиран протест на медицинските сестри. Самият Кирил Ананиев обеща заплатите им да нараснат до 950 лв. В момента те получават между 720 и 750 лв.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини