Танцът на материята около двойка млади звезди (видео)

    За първи път астрономите са получили изображения с висока разделителна способност на двоична звездна система в ранните етапи на формиране и това е по-красиво, отколкото сме предполагали някога.

    Тук на Земята сме свикнали да орбитираме около самотна звезда. Но там, в необятната Вселена, повечето звезди идват със собствени малки звездни семейства или звездни системи, където две или повече звезди са гравитационно свързани една с друга.

    Бинарният система [BHB2007] 11, показан на тези най-нови изображения, се намира на най-малко 600 светлинни години от нас в Мъглявината Тръба, тъмен облак от междузвезден прах и газ, който поражда цял куп звезди, включително тази млада двойка.

    Когато се раждат звезди, те са обгърнати от вихър от материя, заобикаляща ги във формата на околозвезден диск. Ако има повече от една звезда, формата на този диск ще се усложни, тъй като масата от околния материал попада в младите звезди.

    Астрономите вече са виждали грубите очертания на озадачаващите структури около [BHB2007] 11, но това най-ново откритие им позволява да надникнат отвътре, разкривайки сложната мрежа от газови и прахови нишки, танцуващи около двете ярки точки.

    За да постигне такива данни с висока разделителна способност, международният екип от астрономи, ръководен от изследователи от Института за извънземна физика на Макс Планк (MPE) в Германия, използва ALMA (Atacama Large Millimeter / submillimeter Array), масивният масив от 66 антени, разположени в Чили.

    Всяка звезда има не само собствен заобикалящ я диск, но и двойката е заобиколена от общ бинарен околозвезден диск, който бавно, но сигурно се влива в съответните им дискове чрез сложна мрежа от нишки прах.

    Екипът изчислява, че материалът попада в двойката със скорост около 0,01 маси на Юпитер годишно, въпреки че една от звездите е по-масивна и следователно поглъща материал от своя околозвезден диск с по-висока скорост. Можете да видите това като по-ярка област в долната част на изображението.

    Изследователите са развълнувани да открият, че тези наблюдения са в съответствие с теоретичното разбиране за това как се раждат двоичните звездни системи, въпреки че отбелязват, че ще трябва да проучим още много млади бинарни системи, за да сме сигурни.

    Изследването е публикувано в Science.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини