ТОП 7 противовъзпалителни подправки, които ще бронират готвенето ви

На границата между есента и зимата често се случва да усетим неприятното въздействие на някой грипен вирус. Истинският лек разбира се, са превантивните мерки, които бихме могли да вземем, а още по-добре би било те да са неизменна част от любимата ни храна. Точно затова проучихме кои са най-полезните подправки, чрез които да бронирате готвенето и храната си, за да не се оказвате в положението на нелегален вирусоносител, хванат на границата между есента и зимата.

Повечето познати подправки със сигурност са полезни за нас и безспорно притежават някои добри антиоксидантни функции и такива подобряващи чревната флора. Но кои са най-добрите от тях?

Много хронични заболявания се получават в резултат от възпаление на клетъчно ниво или в една или повече системи на тялото. Точно затова редуцирането на възпалението до безопасни нива е от ключово значение за доброто здраве, повишения имунитет, високата жизнена и умствена енергия.

Разбира се, подобни свойства не притежават само подправките.

Останалите храни, притежаващи противовъзпалителни способности, са и зеленчуците – особено по-тъмните на цвят и зелено-кръстоцветните като броколи и зеле, както и богатите на Омега-3 храни като риба, яйчен жълтък и месо от животни хранещи се със зелена трева.

Но подправките и билките заслужават специално внимание, защото са изключително мощни при много по-малко количество, в сравнение с други храни. Добавянето на малко, но внимателно консервирани билки към храната може да увеличи многократно антиоксидантната сила на ястието и да подобри вкуса му.

Знаете ли, че само половин чаена лъжичка канела на прах има антиоксиданти колкото в половин чаша боровинки, а половин чаена лъжичка изсушен риган има антиоксидантната сила на три чаши суров спанак!

Ето защо, в тази статия ще класираме ТОП 7 на билките и подправките, като ви разкажем защо са толкова добри за тялото ви. Всъщност ще поговорим за: куркума, лют червен пипер, джинджифил, канела, карамфил, градински чай и розмарин. Подправката, която вероятно очаквате да намерите в списъка, но няма да я срещнете е черния пипер. Не спирайте да четете, за да разберете защо!

1. Куркума

Ако трябва да избираме подправка, която гарантирано да подобрява живота ни, то изборът ни определено ще се спре на куркума. Използва се от векове в индийската и китайска медицина за почти всичко: от заболяване на черния дроб, артрит, имунни смущения и т.н. Сериозни научни изследвания през последните десетилетия потвърждават, че куркума-то има антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства и дава добри резултати при борбата с диабет, алергии, артрит, Алцхаймер и други хронични заболявания. Казано по-простичко: открийте своята любима къри рецепта и се радвайте на страхотно здраве!

Ползите от растението куркума се дължат най-вече на веществото куркумин, което е мощен антиоксидант, придаващ на подправката характерния за нея жълт цвят. Куркуминът подобрява и инсулиновата резистентност при пациенти с променена метаболитна функция, а ефектът му се увеличава драстично, ако го комбинирате с черен пипер. Ето защо, някои капсули куркума, които се продават, са опаковани с биоперин, който всъщност е екстракт от черен пипер. Въпреки това, имайте предвид, че черния пипер трудно може да се намери без съдържание на афлатоксин, най-мощният микотоксин, което го прави не чак толкова подходяща подправка, когато става въпрос за храна, полезна за здравето.

Полезното действие на подправката куркума не приключва с куркумина. Тази подправка съдържа още и две дузини други противовъзпалителни съединения, включително 6 различни COX-2 блокировача – COX-2 ускорява образуването на вещества, които причиняват възпаление и болка, каращи туморните клетки да растат.

Тя също така възпрепятства и образуването на бета-амилоидни плаки, които причиняват болестта на Алцхаймер, отделящи се по време на стрес. Включете я в диетата си като я добавите към маринатата за салатата, месото или рибата, или ако сте склонни да експериментирате – към чая или кафето.

2. Лют червен пипер

Веществото капсацин е отговорно за лечебните свойства на лютия червен пипер и разбира се, за неговия пикантен вкус. Колкото по-гореща е лютата ви чушка, толкова повече капсацин ще съдържа тя. Съединението е широко използвано в мехлемите и кремовете предназначени за болкоуспокояване, тъй като изчерпва нервните клетки съдържащи т.нар. Субстанцията Р, химикал, който предава сигналите за болка в мозъка. Тази подправка е била използвана в продължение на векове от лечителите в Индия, Китай и други части на Азия за облекчаване на храносмилането и на проблеми с кръвообращението.

Лютият червен пипер съдържа и набор от флавоноиди и каротеноиди – антиоксиданти, които спират свободните радикали да увредят клетките, което често е причина за възпаления и болести. Когато говорим за наднормено тегло, лютият червен пипер също може да помогне като насърчи неговата загуба чрез увеличаване на телесната температура на кожата, като по този начин индуцира по-високи енергийни разходи.

3. Джинджифил

Джинджифилът също е подправка използвана от векове за борба с възпаления и болки в мускулите, гърлото и други по-общи болежки. Тази подправка атакува всички тези проблеми чрез действието на съдържащите се в нея  gingerols, shogaols и paradols. Мощният антиоксидант 6-gingerol потиска производството на свободни радикали от тип пероксинитрит, които причиняват възпаление и болка (свръх растежът на бактерии в червата е свързан именно с появата на прекалено много бактерии пероксинитрит).

Различни клинични проучвания потвърждават ефекта на джинджифила в облекчаването и на артритни болки. Освен страхотния ефект за здравето, джинджифилът може да бъде и токсичен. При неправилно съхранение на джинджифила на прах има висок риск за развитието на микотоксини, а при пресния – на плесени, които биха се появили при неправилно съхранение в хладилника (за оптимална среда за съхранение на подправките си използвайте уредите на Либхер с вградена система Biofresh).

Кулинарен съвет: ако добавите джинджифил в олио, резултатът ще бъде с леко горчив вкус. Ако го добавите в края на готвенето с малко масло, ще запазите добрия вкус.

4. Канела

Претенциите на канелата за слава сред полезните подправки е способността й да понижава кръвната захар чрез активиране на инсулиновите рецептори. Подобно на много други билки и подправки, канелата също притежава високо съдържание на съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които намалят вероятността от увреждане на клетката и предпазват от хронични заболявания. Цинамалдехидът блокира NF-kappaB протеини, фактори, които подпомагат клетъчната смърт на вредните съединения, както и предпазва от слепване на тромбоцитите – предпоставка за сърдечно-съдови заболявания. Освен това, канелата блокира растежа на недоброкачествените клетки, като по този начин ни предпазва от рак.

5. Карамфил

Карамфилът съдържа евгенол, съединение, което предпазва от възпаления, лежащи в основата на сърдечно-съдовите заболявания и други хронични проблеми, от които страдаме ние съвременните консуматори. Евганолът работи като блокира ензима COX-2, който причинява възпаление на клетките. Тази подправка е и изключително богата на антиоксиданти, включително и кемпферол и флавоноиди. Мощта на карамфила, която влага в борбата със свободните радикали, всъщност е по-голяма от тази на синтетичните антиоксидантни съединения, използвани като хранителни консерванти. Карамфилът също така е и силно противогъбично средство за организма за целите, на които се прилага външно.

6. Градински чай

Карнозната киселина и карнозола са главните противовъзпалителни молекули, които дават на градинския чай ползите за нашето здраве и допринасят за добрия му аромат и вкус.

Растението е изследвано във връзка със защитното му действие срещу възпаления базирани на неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер. Билката също така показва обещаващи резултати при подобряването на паметта и концентрацията, както и за намаляване на стреса.

Карнозната киселина и карнозолът също така имат и антиоксидантни и противоракови ефекти. Камфорът, друго съединение част от градинския чай, елиминира бактерии и гъбички, а част от други елементи на билката се използват за създаването на ефективни антивирусни препарати.

7. Розмарин

Розмаринът съдържа някои от същите антиоксидантни и противовъзпалителни съединения като тези в градинския чай плюс още едно наречено розмаринова киселина. И розмаринът и градинският чай действат като увеличават активността на супероксид дисмутаза, ензим, който премахва супероксидите, мощни свободни радикали, свързани с хроничните възпаления. Тази активност се проявява в розмарина най-добре, когато билката е подложена на топлина, така че използвайте розмарина за ароматизиране на печени зеленчуци, месо или други готвени ястия.

Възползвайте се и от суровия розмарин, в който флавоноидите са много и изключително полезни. Те включват апигенин, съединение, което има способност да блокира раковите клетки в панкреаса, и диосмин, който се бори с хемороидите.

Кулинарен съвет: ако готвите нещо с масло или олио, добавете малко розмарин към мазнината – това няма да й позволи да се окисли.

Как да избягваме мухъла в подправките и билките

Преди известно време направихме специален материал за мухъла в хладилника и за причините, поради които се появява. Вероятно няма да се изненадате да научите, че освен върху храната, токсините на мухъла могат да бъдат открити и при билките и подправките.

Неподходящата влага и прекалено интензивната слънчева светлина могат да направя така, че много от антиоксидантите да изчезнат, без да има видима физическа промяна у растенията и по този начин вместо полезни вещества, да получите с обяда или чая си прилична доза токсини.

Това води до извода, че е от решаващо значение да изберете правилно не само подходящия източник, от който ще закупите своите любими билки, но и оптималната среда за тяхното съхранение.

Един от най-лесните начини да се предпазите от консумацията на подправки, обогатени с токсини и да повишите полезността на действието им е като изхвърлите отворените пакети със сушени подправки, които залежават в кухнята ви от месеци. Консумирайте висококачествени, наскоро отворени, пресни или сушени билки и подправки или изобщо не ги използвайте. Например, черният пипер често е толкова замърсен, че свойствата му са доста компрометирани.

Източник: https://blog.liebherr.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини