Франк Ейнсуърт: Лицензите за раждане на деца са директен път към евгениката

Привържениците на тази идея са уверени, че родителските лицензи ще защитят новородените от некомпетентни родители. Австралийският експерт Франк Ейнсуърт заяви, че ако тази идея бъде реализирана, то това ще бъде новото пришествие на евгениката и ще предизвика силен ръст на социалното напрежение.

Има хора, които не се грижат както трябва за своите деца. Това наведе редица философи, политици и други експерти на идеята за родителски лицензи. Този механизъм трябва да действа подобно на получаването на шофьорска книжка: преди да се роди детето, семейната двойка трябва да докаже и потвърди своята компетентност в отглеждането и възпитаването на деца.

Франк Ейнсуърт, изследовател от австралийския университет "Джеймс Кук" внимателно анализира тази идея. Той се запозна с международните изследвания на въпроса за родителското лицензиране, както и подробните статистики на Австралия. Ученият е уверен, че родителските лицензи са лоша идея, която може да доведе до масови злоупотреби.

Ученият е сигурен, че на практика тази система бързо ще се превърне в своеобразна форма на евгениката. Правото да имат деца ще се отказва преди всичко на хората с ниско ниво на социалното и икономическо благополучие. В зоната на риска са и инвалидите, хората с физически или психични отклонения, както и мигрантите.

В крайна сметка лицензите за родители ще предизвикат разкол в обществото, а това със сигурност няма да помогне на децата, заради защитата на които се предлага въвеждането на този подход.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини