Димитровград стана пример за измами с обяви за коли втора ръка

    Преди няколко дни, в сутрешния блок на НОВА телевизия бе излъчено разследване на тема „Бум на фалшиви обяви за коли втора ръка“. В предаването бяха излъчени телефонни записи с търговец на коли втора употреба от Димитровград.

    Търговецът от Димитровград предлагал автомобилите в сайтовете за продажба с доста ниска цена, но след позвъняване от евентуалния купувач, вдигал офертата с голяма разлика. Офертата била за автомобил, внос от Германия, произведен през 2008-а година, който е обявен с цена 2 600 лв. По време на телефонния разговор и повторно запитване за цената търговецът заявява, че реалната цена на автомобила е 5 000 лв., и щял да я промени в сайта по-късно, че това все пак била цена на „лизинг“, което обаче не е упоменато в обявата.

    Според излъчения по НОВА телевизия материал и кадрите от него, ако показаната обява е тази на търговеца, на който звънят, то от снимката се вижда, че автомобилът е сниман на улица „Димитър Димов“ 1 – пресечка на централната улица „Иван Вазов“ в Димитровград. Там от години има паркирани автомобили без номера или с чуждестранни такива. Към днешна дата колите за „продажба“ в района са драстично намалели. Липсват паркираните автомобили без регистрация в градинките по улицата, наредени като за продан, за които е имало множество жалби от жителите на блоковете до Общината, по информация от социалните мрежи. Съвпадение или не, след излъчването на материала по НОВА телевизия, паркираните явно нерегистрирани автомобили, намиращи се по градинки и тротоари, почти изчезнаха. Предполага се, че търговецът, даващ подвеждащи за цената оферти в интернет сайтове, ги е извозил на друго място. В района на блоковете се забелязват само 2 нерегистрирани автомобила – единият е паркиран на тротоара на същото място, като на снимката в обявата по Нова телевизия, а другият - на улицата на противоположния край на блока.

    В материала на НОВА телевизия се показва адресът, на който е посочено в обявата, че се намира автокъщата на търговеца, но той няма нищо общо с ул. „Иван Вазов“. Във видеото на снимки от google maps се показва паркинга на блок 3 на бул. "Димитър Благоев", където няма и никога не е имало автокъща.

    След предаването по НОВА телевизия, Комисията за защита на потребителите са започнали проверка на измамния търговец. Според контролния орган, в този случай продавачът видно прилага нелоялна търговска практика. Ако това се докаже, глобата е до 30 хил. лв., но автомобилите от района изчезнаха, а вероятно комисията не може да глоби и актува частно лице без лиценз за търговец на коли втора употреба и законна автокъща.

    Материалът от Нова телевизия:

    Оказа се, че търговци примамват кандидат-купувачи с атрактивни оферти, след което „надуват " цените с пъти.

    Пикът на измамите е в момента, тъй като търговците отчитат най-сериозен спад в продажбите. В автокъщите сделките през последната година са намалели с между 10 и 60 %. Затова и измамните търговци използват всякакви трикове, за да привличат клиенти в автокъщите.

    Кандидат-купувачът Борислав Златков също попада на една фалшива обява. Офертата била за автомобил, внос от Германия, произведен през 2008-а година, който струва 2660 лв.

    „Рядко попадаш на такава цена и толкова добре изглеждащ автомобил. С почти с всички екстри е – малък, 4x4, градски автомобил, което ме грабна“, разказа Борислав Златков.

    Решава да се обади и да се възползва от предложението. Борислав още веднъж пита за цената. По телефона му казват, че колата струва 5000 лв.

    „Цената беше 2600 лв., изведнъж стана 5000. Той ми обясни, че цената в сайта е за лизинг, което е абсурдно. Никъде в обявата не обявено, че става въпрос за лизингова схема“, поясни Борислав.

    Търговецът се опитва да отклони вниманието от офертата и кани кандидат-купувача в автокъщата, където да се договорят за цената.

    Няколко дни по-късно отново звъним на същия търговец, но от друг номер. И за друга обява. Отново цената в офертата е доста атрактивна. Този път търговецът се опитва да измести интереса ни от конкретната обява и ни кани да разгледаме другите коли на място.

    Схемата с фалшивите обяви е много разпространена в бранша. С тях измамниците целят да привлекат нови клиенти, след като съберат достатъчно информация за тях.

    „Сами разбирате, че когато вие пътувате 50-100 км. (бел.ред – в случая София-Димитровград разстоянието е около 230 км. в едната посока) до някъде или повече – ставате потенциален клиент, дори и да няма това, което търсите,  ще се опитат да ви продадат нещо друго, за да не се приберете с празни ръце“, поясни Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

    Така търговците бързо разчистват автомобили, които застояват с месеци по паркингите и са трудни за продажби, разкрива търговецът на коли втора ръка Момчил Момчилов.

    Фалшивите обяви обаче са трудни за разпознаване, разказва Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти. Защото разликите в цените на един и същи автомобил на пазара са големи.

    От Комисията за защита на потребителите започнаха проверка на измамния търговец. Според контролния орган в този случай продавачът видно прилага нелоялна търговска практика. Ако това се докаже, глобата е до 30 хил.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (26)

    • 1
      Гу
      Гумаджията
      22 -2
      16:49, 23 окт 2019
      Аз се чудех защо ми палят колите, то защо било :(
      • Не
        Неве
        2 0
        20:00, 23 окт 2019
        На кой са палили колите в Димитровгра?
    • 2
      Ло
      локомотива
      29 0
      19:29, 23 окт 2019
      Този нискоинтелигентния индивид е ВАЛЮ-ГУМАДЖИЯТА,трудно владее членоразделната реч и въпреки всичко има балъци които му се вързват.Този никога не е излизал от страната,колите му ги дава братчида станимир от брод а гумите които продава ги взема от купа изхвърляни от плаца на георги максимов.Но както са казали хората ДОКАТО ИМА ТЕЛЕТА ЩЕ ИМА И КАСАПИ.
    • 3
      За
      ЗАПОЗНАТ
      21 -2
      19:35, 23 окт 2019
      чадърче на това прасе беше бившия началник на меверето великия дулев когото леко пренасочиха за големи заслуги в кърджали.
    • 4
      Ли
      лидъл
      19 0
      20:32, 23 окт 2019
      този дебелак си определя срещите на паркинга на лидъл за да не го разберат къде си държи колите.наскоро му бяха взели книжката като транспортираше кола без номера до паркинга на магазина.имам спомен че преди време яде чукалета от измамени клиенти и беше им платил разходите.
      • Мъ
        Мъдрия
        20 0
        21:47, 23 окт 2019
        Точно така е.Всички коментари са верни.Много години се подиграват Валентин Вълков и компания на властите и хората,даже сега е регистрирал нов сайт в Мобилен с нова самоличност,така че ще продължи с измамите,но пак ще го хванат и тогава дупе да му е яко.
    • 5
      За
      запознат 2
      17 0
      20:36, 23 окт 2019
      Това е от години!!!Друг е въпросът,че рпу-то си затварят очите за тези!!!
      • Си
        Симо
        13 0
        21:40, 23 окт 2019
        Те там си оправят гумите на служебните коли,как да видят нарушенията :)
    • 6
      Ге
      Георги
      24 0
      21:31, 23 окт 2019
      От тези прасета плаче целия град!!! Този Валентин Вълков се подиграва с хората кара ги да си губят времето и се гаври с тях!! Постоянно го търсят!! А пък що се отнася до колите сега са му едни ръждиви боклуци от Австрия,оня пелтек с големия клюн дето не е ходил на ресторант и проси от хората цигари в Брод не му дава вече!!! Добре че беше Митко ,че този клюн и неговите стояха из Цяло Брод !!!! Сега има паркинг в Брод!!!Данъчни скоро ще минат ли от там???Бяха измамили с едно q7 eдин мой познат!!!
    • 7
      Мъ
      Мъдрия
      20 0
      21:59, 23 окт 2019
      Много точен и верен коментар от Георги.Колите са от морги в Австрия, ръждиви буклуци, взима капаро,обявява после нова цена и ако не я плати клиента,не връща капарото.Яде два пъти юмруци,връща пари,плаща пътни,три коли му подпалиха,не миряса.Тъпо и нагло парче.Ама накрая всичко се връща.
    • 8
      Ба
      Бари Кардана
      17 0
      22:09, 23 окт 2019
      Предполагам все някой данъчен или милиционери чете постовете, които са до един верни. Прасето Вальо е долен измамник от класа, докога ще трябва да се прочува и то в цяла България?
    • 9
      Чи
      Чичо Киро
      0 -25
      23:53, 23 окт 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 10
      Ан
      Ангел
      21 -1
      01:10, 24 окт 2019
      Измамата почва още в самото начало,че има автокъща. Такава не съществува. . Той дори не е автотърговец,за какъвто се представя.Валентин Вълков е индивид,който лъже с фалшиви обяви, подвежда клиенти с обещания ,взима капаро и се крие. После им пробутва счупени коли. Лошото е че един такъв измамник опетнява името на града ни и страдат всички автотърговци.Нека съответните органи вземат мерки и преустановят порочната му дейност.
    • 11
      Дг
      Дг
      14 0
      03:08, 24 окт 2019
      Дебелаците!
    • 12
      Ив
      Иво
      16 0
      08:56, 24 окт 2019
      Писал се е Маxauto в мобиле.бг !!! Но от НАП са иззели над 80 обяви от 2 сайта за повече от 6 месеца!!! От защита на потребителите са ги поискали официално също и те са се самосезирали!!! Всичко се следи вече!!! Може би и Мaxauto на Фридрих Енгелс!!!
    • 13
      Ди
      Дидо
      16 -2
      09:08, 24 окт 2019
      Добре бе щом този е тормозил и мамил хората, зощо кмета и прокуратурата са си затваряли очите толкова време?
      Щом е използвал градинки парлинги и улици за търговия без да плаща данъци и такси защо общината не му е вдигнала колите, моята стара барака е вдигнаха и нарязаха на парчета. И кмета ли го е защитавал?
      • За
        запознат
        12 0
        17:29, 24 окт 2019
        А ми вече писах защо не го закачат,ДУЛЕВ на даваше.винаги когато го спираха с коли без номера той му се обаждаше.
    • 14
      Св
      Светослав
      19 0
      09:15, 24 окт 2019
      Дано, и данъчните да се самосезират и да го проверят за 5 години назад! Една ревизия ще покаже всичко! Движение на пари по сметки за Италия Австрия Германия и т.н от където е пазарувал , ако е нямал фирма още по зле . Като няма декларирани на фирма продажби бам на физическо лице и готово! В Биволъ няма регистрирана фирма Мaxauto в Димитровград!! Данъчните спът ли още?
    • 15
      Ло
      локомотива
      10 0
      17:35, 24 окт 2019
      Хубаво е да проверят и гумаджийницата на ул.ИВАН ВАЗОВ,сигурен съм че няма касов апарат понеже този тип незнае за какво служи апарата.И не ги слагайте под общ знаменател двамата братя-георги не е такъв измамник.
    • 16
      Ка
      Катя
      11 -1
      20:33, 24 окт 2019
      ЧУека си казва,че е алчен и иска с трици маймуни да лови,ама те не слушат :).
      Писал адрес ул. Фридрих Енглес 17 да се чудиш къде е :)
    • 17
      Ст
      Стоименов
      9 0
      21:08, 24 окт 2019
      Ако през тези години е изкарал 200 300000лв данъчните трябва да му вземат половината ама не вярвам повече от 50000лв акт да му набрулят! И в икономическа полиция има инфо.
    • 18
      В.
      В.....ьо
      3 -2
      21:37, 24 окт 2019
      Катя ,катея ех..............!
    • 19
      Ду
      духач
      6 0
      20:58, 25 окт 2019
      и старите гуми по Марица си хвърлят,те мизерници
    • 20
      Az
      az
      7 0
      09:03, 26 окт 2019
      Пак ли тия измекярчета.
    • 21
      Из
      Изгорял
      9 0
      09:51, 28 окт 2019
      Този е измамник до Н-та степен. Преди 2 или 3 години лично Аз изгорях, бях си взел от него един джип. Обявената цена беше 5555лв, но на място стана 12000лв. Но за съжаление бях на 18 и ми беше харесало визията на колата "да си .... акъла". Предложих му да отидем на сервиз да му направим един преглед, той отказа, после пак го попитах и се съгласи но на негов приятел майстор, отидохме там каза че нищо няма на колата и е била супер стегната и я купихме, даже не можахме да минем технически преглед в кат, защото гумите бяха кръгла 0, както и да е. На следващия ден ми се обажда и ми вика че имал чисто нова резервна гума, отидох и я купих за цели 100лв, отидох на гумаджия да ми я сложи отдолу под багажника и ми каза че е била за камион а не за джип, тогава за втори път бях изгорял от този боклук гаден ...... И след няколко дена започнаха проблемите - сменихме - радиатор, термостат, циркулителна помпа, топлообменник, датчик на разпределителен вал, масла, филтри, рециклирахме турбо, сменихме гарнитура, шлайфахме глава, нямаше катализатор и т.н..и т.н. Направо нямам думи. Дано тези пари му излезнат от носа му солено. Дано да не види хубави дни с тези пари. Дано данъчните му напраскат 500000лв да му стане акъл. ПРИЯТЕЛИ АЗ ИЗГОРЯХ ВЕДНЪЖ ВИЕ НЕДЕЙТЕ!!!!
    • 22
      На
      Наблюдателен
      0 0
      17:28, 8 яну 2024
      2024 г. е вече, а този измамник продължава да се подвизава в мобилето под името maxauto2015. Адресът, който дава е забележете: ул. Фридрих Енглес 17 т. е. написано е с правописна грешка (трябва да е Енгелс), освен това в Димитровград такава улица няма, доколкото са верни картите на bgmaps. Продължава да дава нереално ниски цени на автомобили, с което вероятно привлича наивници и после ги обработва с цел извличане на финансова изгода. Очевидно е, че ще продължава още дълго години да мошеничества, щом досега нищо не се е променило. Хора, бъдете бдителни и се пазете от измамници!

    Още новини

    Последни новини