Задържани кандидати за изборите в Несебър, сред тях и кметът

Действията по задържане на кмета на Несебър са предприети във връзка не с участието, а с престъпления, свързани с изборните права на гражданите. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в предаването в предаването "Здравей, България" по NOVA.

"Тази операция и процесуално следствени действия бяха проведени в съботния ден под надзора на специализираната прокуратура, КОНПИ и МВР. В хода на тези мероприятия се установи, че част от лицата, срещу които бяха насочени действията, се ползваха с имунитет във връзка с предстоящите избори за местна власт. Така че от там беше задвижена процедура, при която главният прокурор направи искане до ЦИК да бъде свален този имунитет, за да бъдат продължени тези процесуално следствени действия. Вчера му разрешиха, в момента лицата се намират в Районно управление Несебър, при областна дирекция Бургас и се очаква тяхното конвоиране до столичното следствие", добави Маринов.

Той посочи, че конкретика по темата не може да даде, тъй като тече разследване. "Схемите са най-различни, това не е единственият случай, във вчерашния ден имахме поне 5-6 сигнала, които ние сме проверили. При някои от тях са проведени процесуално следствени действия под надзора на Окръжни прокуратури. Така че, наближавайки датата на изборите, тези сигнали зачестяват и наистина схемите са най-различни", обясни още вътрешният министър.

Маринов коментира изказване на левицата, че МВР ходи по сигнали и арестува само опозицията. "Всеки един сигнал при така създадената организация се докладва в прокуратурата и всички действия по преценка на остротата на сигнала се проверяват под надзора на прокуратурата. Постъпват сигнали, анонимни, от явни заявители, по отношение на всички участващи в изборите политическите сили и всеки сигнал е проверен", посочи още той. По думите му МВР никъде не са оглушали нито едно тяхно действие, то се огласява след интерес на медии или на обществото.

"Абсолютно всеки случай, не искам да назовавам имена, тъй като ще засегна някоя политическа сила, за всички, които участват в изборите по една или друга причина има пуснати сигнали и те са проверени. Там където има данни за престъпление са образувани досъдебни производства, но това е при всички избори до момента. Наближавайки датата на изборите тези сигнали, голяма част от тях злонамерени, но няма как да не бъдат проверени, защото ще попаднем в другата хипотеза да ни обвинят, че не е проверен. В тази предизборна кампания медиите се натъкнаха на много случаи не стоят много сериозно в предизборната ситуация", обясни Маринов.

Министърът на вътрешните работи коментира и сигналите за купуване на гласове, според които 600 000 души са готови да продадат гласа си.

"Факт е, че при всеки един избор има образувани досъдебни, има осъдени лица и от миналите наскоро евроизбори. Така че от другата страна ние реагираме на всеки един сигнал, но не разбирайте купуването на гласове като директна транзакция ето ти пари, гласувай или гласувай, ето ти парите. Има най-различни начини за купуване на вот, включително и такива, които трудно могат да се определят от коя страна са, дали са престъпление, или са начин на предизборна кампания", каза министърът.

Той заяви, че към момента не са постъпили сериозни сигнали за проява на някакъв вид насилие. "Имаме сигнали за евентуално съмнение за палежи свързани с конкуренция в предизборната надпревара, но това става въпрос за малките населени места, където хората се познават, конкурират се в живота по принцип. Но това трябва да се докаже, за да се обяви официално", допълни още Младен Маринов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини