Ден за размисъл

Днес е ден за размисъл преди насрочените за неделя местни избори.
 
Политическата агитация в деня за размисъл и в деня на изборите остава забранена. Остава забраната и за разпространение на резултатите от социологическите проучвания преди края на изборния ден.Право на глас имат хората с българско гражданство, навършили 18 години, които имат регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на страната към 26 април, не са под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода".
 
Дирекция "Български документи за самоличност" въвежда допълнителна организация за работа заради предстоящите избори. От 08.30 до 19.30 часа на 27 октомври служителите от звената на дирекцията при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българите без валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас.
 
Българите с право на глас - 6 227 901 души по данни на ЦИК - ще дадат своя вот за кметове, кметове на кметства кметове за районни кметства и за общински съветници. В бюлетината за кмет има квадратче "не подкрепям никого".
 
Тиражът на бюлетините, който е одобрен във връзка с подадените заявки на Общинските избирателни комисии, е 17 257 800. По отношение на общинските съветници тиражът на бюлетините е 6 900 600.
 
От общо 66 регистрирани за участие, 59 са партии, а седем са коалициите.
 
ЦИК препоръча на избирателите да се запознаят предварително с бюлетините, чиито образци ще видят пред изборното помещение.
Гласоподавателите трябва да поставят знак "X"или "V" със син химикал в квадратчето от избраната от гласоподавателя партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат.
 
Следва сгъване на бюлетината така, че да не се вижда как сте гласували. Член на СИК сверява номера на бюлетината и поставя втория печат върху нея. Гласоподавателят пуска бюлетината в избирателната урна.
 
Девет сдружения за наблюдение на изборите са регистрирани. Две международни организации ще наблюдават вота у нас на 27 октомври.
 
На територията на страната са създадени и изградени 264 Общински избирателни комисии с 11 886 Секционни избирателни комисии (СИК) и 181 подвижни избирателни комисии.
 
На територията на София ще функционира една ОИК, която в изборния ден ще бъде разположена в зала "Арена Армеец". Предвиждат се временни ограничение на движението около ЦИК и зала "Арена Армеец" по време на изборите, като движението може да бъде спирано поетапно.14 000 служители на МВР ще бъдат включени в осигуряване на изборния процес в неделя. Във всички области и места, където са доставени, изборните материали са поети под денонощна полицейска охрана.
 
Забранява се ловът на дивеч в деня на изборите - 27 октомври. В районите, където няма избран кмет на първи тур, забраната ще бъде в сила и за деня на балотажа, 3 ноември.
 
За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, трябва да се подаде сигнал до компетентните органи - МВР, районна прокуратура или РИК/ЦИК, както и до Асоциация "Прозрачност без граници" на безплатен телефон - 0800 11 224.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини