Японски дворец от списъка на ЮНЕСКО изгоря до основи

Японският дворец Шури - един от обектите в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, напълно e изгорял при голям пожар, избухнал тази нощ, предаде БТA.

В ликвидирането на пожара са участвали 20 пожарникарски екипа. Няма данни за пострадали. Полицията води разследване за причините за пожара.

Основната сграда на двореца е изгоряла до основи. Разрушена от пламъците е и друга сграда в пределите на архитектурния комплекс от времето на княжество Рюкю, просъществувало 450 години, преди да бъде анексирано от Япония през 1879 г.

Разрушената сега дървена постройка в град Наха в южната част на префектура Окинава датира от 14 век.

Телевизиите показаха кадри, на които сградата е обхваната от буйни пламъци. Огънят бе потушен в началото на следобеда местно време, заяви за АФП говорител на пожарникарите, според когото са изгорели 4800 квадратни метра от комплекса.

На 27 октомври там започна поредният "Фестивал в двореца Шури", който се очакваше да трае до 3 ноември. Дейността, свързана с празненствата, е продължила до 1 ч. през нощта, каза полицейски говорител, но уточни, че засега няма данни за връзка между събитието и пожара.

Дворецът е включен в списъка на ЮНЕСКО през 2000 г. Бомбардиран е бил през 1945 г. от американците по време на битката за Окинава и реконструиран през 1992 г.

Кметът на град Наха г-жа Микико Широма заяви, че е "изключително наскърбена" и "дълбоко шокирана". "Изгубихме нашия символ", заяви тя пред журналисти.

"Чувствам се съкрушен... Това бе символ на Окинава", коментира местен жител пред телевизионните камери.

Градът ще направи всичко възможно, за да се справи с бедствието и последиците от него, заяви Микико Широма на съвещание на оперативния щаб по случая.

Говорителят на японското правителство Йошихиро Суга увери, че кабинетът ще направи всичко необходимо, за да реставрира двореца - част от национален парк.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини