Преглеждат за остеопороза в Димитровград на 24 ноември

Прегледи за остеопороза се организират в Димитровград на 24 ноември, неделя. Мястото е Клубът на дейците на културата, а времето от 10:00 до 14:00 часа. Инициатори са Асоциация "Жени без остеопороза".

Тези, които се интересуват от информация ще могат да я получат на обявените места. Посетителите ще могат да се запознаят с някои прости начини да открият признаците на заболяването, а в пункта ще се правят изследвания на костна плътност, за които е необходимо предварително записване, за тях се плаща на място.

Ежегодната профилактика на остеопорозата е насочена към повишаване на информираността както в личен, така и в обществен план с оглед огромното страдание и финансова тежест, което това трето по значимост след сърдечно-съдовите и раковите заболявания страдание налага на милиони хора по света. Според данните всяка 3-та жена и всеки 5-ти мъж над 50 г. възраст по света страдат от заболяването.

Сред фрактурите, които са последица от остеопорозата, най-коварни са тези на прешлените, които бавно и неусетно се промъкват в живота на болния, често замаскирани като болка в гърба, която отдaваме на годините, преумората или обездвижването. Често този тип фрактури убягват дори и от вниманието на лекарите: статистиката сочи, че само около 40% от възрастните жени и по-малко от 20% от възрастните мъже, които имат рентгеново изследване с видими прешленни фрактури, са насочени към изследване за остеопороза.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини