Кралицата на рок сцената Тина Търнър навърши 80!

Родена е като Анна Мей Бълок. Но вече повече от половин век покорява сърцата на публиката и е на най-високото стъпало на музикалната сцена като Тина Търнър.

Днес певицата, чиято енергия е не просто силна, а прелива всеки път, когато излезе пред публиката си, навършва 80 години.

Родена в Нътбуш, израснала в Американския Юг, днес тя е швейцарски гражданин.Израства като баптистка, но сменя вярата си с будизъм през 1974 година.

Започва кариерата си като музикант в средата на 50-те, когато е посочена за певица на Кингс ъф Ритъм на музиканта, музикалния продуцент и търсач на таланти Айк Търнър.

През 1958 г. прави първия си запис под името Литъл Ан.

Две години по-къснокато член на Айк Енд Тина Търнър Ревю пред публиката е представена като Тина Търнър. 

Успехът идва с поредица от големи хитове, отнесени към дуото, включително A Fool in Love, River Deep– Mountain High (1966), Proud Mary (1971) и Nutbush City Limits.

В автобиографията си „Аз, Тина“, тя разкрива няколко случая, в които е понесла сериозно домашно насилие от Айк преди да се разделят през 1976 година и разведат през 1978 г. 

Когато Айк ме помоли да се омъжа за него, знаех, че има скрити мотиви. Но аз трябваше да приема, иначе би било битка. Това не беше сватбената ми мечта”, разказа наскоро певицата в интервю за CBS News и добави, че все още реагира доста емоционално, когато говори за брака с музикалния продуцент.

Емоционална съм, защото първо той беше добър към мен. После стана агресивен и жесток, защото зависеше от мен. Не ми харесваше това, но не исках да се караме, защото резултатът винаги беше сцепена устна, насинено око, счупен нос или ребро”, спомня си тя.

В началото на 80-те, тя се завръща на музикалния небосклон с нова поредица от хитове, започвайки със сингъла от 1983 Let's Stay Together, последван от изданието на петия ѝ солов албум Private Dancer, носещ успехи по цял свят.

Освен като музикален творец, Търнър се радва на успех в киното. Има роля роля в рок мюзикъла от 1975 г. „Томи“, поема  главната роля в блокбъстъра „Лудия Макс“ 3 с Мел Гибсън.

Едно от най-популярните имена в шоубизнеса, тя е наричана още Кралицата на рокендрола. И не напразно -има осем награди Грами.

През 2008 г. Търнър се връща от полуоттеглянето си, за да предприеме турнето „Тина!“ по повод на 50 -годишния си юбилей. Това турне се превръща в едно от най-силно продаващите се представления за 2008– 2009. А списание „Ролинг Стоунс“ я нарежда на 63-то място в списъка на 100-те най-велики творци за всички времена. През 1991 г. получава място в Залата на славата на рокендрола.

След много здравословни препятствия, включително и трансплантация на бъбрек, и житейския удар, който получи при самоубийството на сина й Крейг преди две години, днес Тина Търнър живее в Цюрих и не се отказва да предава положителната емоция, която носи в сърцето си. Тя е щастливо омъжена за по-млад от нея германец.

Тина Търнър се пенсионира през 2007 г. и заяви, че няма повече да се появява на сцената.

„Влязох в самолета, поех дълбоко дъх и казах: „Приключих“. Чувствах, че това е краят и се радвам, че се отказах и се прибрах у дома“, разказа тя за решението си да сложи край на сценичната си кариера в ефира на CBS News това лято.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    To
    Tono
    2 0
    16:59, 26 ное 2019
    Честит юбилей на великата Тина Търнър!!!
Последни новини