Откриха древна амазонка в гробница в Армения

    Уврежданията на скелета показват, че жената-войн е била ранена повече от веднъж и най-вероятно е загинала в битка.

    Анализът на кости на възраст над 2600 години, открити в северна Армения, показа, че те принадлежат на жена-воин от древното царство Урарту, която най-вероятно е загинала в битка. Описание на работата на археолозите е публикувано в International Journal of Osteoarchaeology.

    Археолозите открили останките в гробницата на Бовер I в Лорийска област в северна Армения през 2017 година. По керамиката и бижутата учените датират погребението към VIII-VI век пр.н.е., когато древното царство Урарту процъфтявало на територията на днешна Армения. То било активен завоевател до края на VI век, когато държавата попада под комбинирания удар на скитите, кимерийците и мидийците.

    Проучване на скелета показа, че той принадлежи на жена на възраст около 20 години. Бижутата говорят за високия статус на погребаната. По-подробният анализ позволил на учените да направят друг важен извод - жената най-вероятно също е била воин.

    Структурата и уврежданията на костите показват, че тя е имала добре развити мускули. Вероятно древната жена-войн е била стрелец с лък и често яздела кон. Желязната стрела, забита в лявото ѝ коляно, говори, че е участвала в битки. Тази рана обаче заздравяла много преди смъртта ѝ.

    Според учените, други рани са довели до нейната смърт. Специалистите открили следи от най-малко три сериозни наранявания по костите й, вероятно от меч и от брадва. Археолозите предполагат, че повече от един човек е нанесъл тези наранявания и стигат до извода, че жената най-вероятно е загинала в битка.

    Това не са първите останки на жени-войни от древен Урарту, на които се натъкват на археолозите. Други исторически източници също твърдят, че в тази държава жените се биели наравно с мъжете. Затова учените предполагат, че именно жените-войни на Урарту са вдъхновили древногръцките разказвачи за образа на амазонките.

    Коментари в сайта

    Последни новини