Успехи на Вазовци на математическия турнир „Перперикон“

    На 30 ноември 2019 година в град Кърдажали се проведе XIX математически турнир „Перперикон“. В оспорвана надпревара сред 900 участници, учениците от ПМГ „Иван Вазов“, по традиция, завоюваха призови места във всички класове:

    5 клас

    Ния Георгиева Георгиева – 3-то място

    6 клас

    Валентина Иванова Иванова – 2-ро място

    Георги Димов Тотев – 2-ро място

    7 клас

    Стела Бисерова Бинева – 1-во място

    9 клас

    Десислава Димитрова Димитрова – 2-ро място

    Генади Младенов Колев – 3-то място

    10 клас

    Стоян Стоянов Георгиев – 1-во място

    Яна Димитрова Димитрова – 2 –ро място

    11 клас

    Даниел Христов Янков – 1-во място

    12 клас

    Гергана Георгиева Гочева – 1-во място

    Недена Николаева Кръстева – 2-ро място

    Валентина Емилова Стефанова – 3-то място

    Призьорите от 12 клас са приети в Пловдивски университет, Икономически университет - Варна, Русенски университет, Технически университет-  Габрово, ВВМУ Варна в избрана от тях специалност.

    Предходния ден, 29 ноември 2019 година, се превърна в ден за повишаване на финансовата грамотност на учениците от гимназията.

    Доц. д-р Танка Милкова, зам.декан на факултет „Информатика“ към Икономически университет – Варна изнесе лекция пред учениците от 7 клас на тема „Задачи от капитал“. Представените теоретични постановки и решаването на задачи, свързани с темата, са особенно важни за седмокласниците, както за тяхната подготовка за НВО по математика, така и за формиране на математически компетености, свързани с различни практически ситуации.

    Проф. д-р Росен Николаев, ръководител катедра „Статистика и приложна математика“ към Икономически университет – Варна представи пред учениците от 10 и 12 клас  лекция, свързана със студентскте кредити. Акцентите в лекцията бяха в посока изчисляване на вноски и практически съвети за управление на кредити. Учениците имаха възможност да разберат същността на важни понятия като сложна лихва, анюитет, погасителен план, главница и различните начини за изчисляването им.

    Лекторите бяха впечатлени от отговорното отношение от страна на участниците от ПМГ „Иван Вазов“, както и от лекотата, с която те станаха активни участници в самата лекция.      

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини