Златаровци,последователи на здравословното хранене

 За осма поредна година Професионална гимназия по туризъм участва в отбелязването на Европейския ден, посветен на здравословното готвене под наслов „Здравословно и вкусно“. Инициативата бе организирана от Регионална здравна инспекция – Кърджали и Сдружение „Обществена коалиция за здраве“ в Кърджали във връзка с организираните профилактични инициативи, свързани с превенция на затлъстяването и промоция на здравословното хранене сред учениците в града.

Дейностите са в изпълнение на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 – 2020 г. и Регионална програма СИНДИ – детска компонента „Здрави деца в здрави семейства“.

Младите кулинари от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ бяха изправени пред трудната задача да приготвят меню от пет здравословни ястия, като използват биопродукти и приложат техники, запазващи максимално всички пълноценни компоненти на продукта при кулинарна обработка. На  заредените куверти бе сервирано като първо ястие „Италианска антипаста с маслини, чушка, сирена и брускета с микс от семена“. След това се поднесе студеното предястие „Редени зеленчуци с прясно изпечена червена капия в компанията на кубчета сирене, оваляно  с балкански подправки“. И щом иде време за основното, то бе  „Грилован стек от акула върху канапе от сотиран спанак, ноазети по френски и редукция от естрагон, розмарин и босилек“. В края на менюто е редно да има десерт – а той бе „Микс от сезонни плодове,поляти с родопски мед и орехи“.

Обновеният ресторант на гимназията успя да събере гости и учители по професионална подготовка в гимназията. Всеки един от гостите бе силно впечатлен от новия ни учебен ресторант, външния вид на учениците, начина на обслужване и отношение към гостите, от тяхната усмивка и най-вече от топлия им прием от страна на домакините. Златаровци все повече се убеждават в актуалността на училищния девиз – „Без нас не може!“.

Съвместните инициативи с РЗИ не спират до тук.По инициатива на ученическия съвет и във връзка с Международния ден на „СПИН“ пред учениците от VIII-те класове в мултимедийния кабинет на гимназията се проведе лекция – беседа на тема „АНТИСПИН“. Всеки един се запозна със синдрома на придобитата имунна недостатъчност, как той се предава, какви са симптомите на ХИВ, има ли лечение, как човек не може да се зарази и как да се защити. Беседата бе водена от д-р Мерал Али – старши експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ на дирекция „Обществено здраве“ към  РЗИ гр. Кърджали.

Ръководството на училището изказва благодарност на всички ученици и учители, взели активно участие в тези инициативи и показали отново професионализъм, креативност и качество, както и на ръководството на РЗИ гр. Кърджали за дългогодишното сътрудничество!

Това съобщиха от ръководството на Професионалната гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини