4 °C

Златаровци,последователи на здравословното хранене

 За осма поредна година Професионална гимназия по туризъм участва в отбелязването на Европейския ден, посветен на здравословното готвене под наслов „Здравословно и вкусно“. Инициативата бе организирана от Регионална здравна инспекция – Кърджали и Сдружение „Обществена коалиция за здраве“ в Кърджали във връзка с организираните профилактични инициативи, свързани с превенция на затлъстяването и промоция на здравословното хранене сред учениците в града.

Дейностите са в изпълнение на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 – 2020 г. и Регионална програма СИНДИ – детска компонента „Здрави деца в здрави семейства“.

Младите кулинари от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ бяха изправени пред трудната задача да приготвят меню от пет здравословни ястия, като използват биопродукти и приложат техники, запазващи максимално всички пълноценни компоненти на продукта при кулинарна обработка. На  заредените куверти бе сервирано като първо ястие „Италианска антипаста с маслини, чушка, сирена и брускета с микс от семена“. След това се поднесе студеното предястие „Редени зеленчуци с прясно изпечена червена капия в компанията на кубчета сирене, оваляно  с балкански подправки“. И щом иде време за основното, то бе  „Грилован стек от акула върху канапе от сотиран спанак, ноазети по френски и редукция от естрагон, розмарин и босилек“. В края на менюто е редно да има десерт – а той бе „Микс от сезонни плодове,поляти с родопски мед и орехи“.

Обновеният ресторант на гимназията успя да събере гости и учители по професионална подготовка в гимназията. Всеки един от гостите бе силно впечатлен от новия ни учебен ресторант, външния вид на учениците, начина на обслужване и отношение към гостите, от тяхната усмивка и най-вече от топлия им прием от страна на домакините. Златаровци все повече се убеждават в актуалността на училищния девиз – „Без нас не може!“.

Съвместните инициативи с РЗИ не спират до тук.По инициатива на ученическия съвет и във връзка с Международния ден на „СПИН“ пред учениците от VIII-те класове в мултимедийния кабинет на гимназията се проведе лекция – беседа на тема „АНТИСПИН“. Всеки един се запозна със синдрома на придобитата имунна недостатъчност, как той се предава, какви са симптомите на ХИВ, има ли лечение, как човек не може да се зарази и как да се защити. Беседата бе водена от д-р Мерал Али – старши експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ на дирекция „Обществено здраве“ към  РЗИ гр. Кърджали.

Ръководството на училището изказва благодарност на всички ученици и учители, взели активно участие в тези инициативи и показали отново професионализъм, креативност и качество, както и на ръководството на РЗИ гр. Кърджали за дългогодишното сътрудничество!

Това съобщиха от ръководството на Професионалната гимназия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
20 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
20 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
20 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
20 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
20 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
20 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
20 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
20 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
20 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
20 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
20 яну 2020
Последни новини