Шафранова борса учредяват в Пловдив, напредък в износа на минзухара за Китай

Шафранова борса се учредява в Пловдив с помощта на специалисти от Аграрния университет. Целта е дребните производители на шафран да има къде да предлагат продукцията си и тя да бъде връзка с външните пазари. Шафрановата борса ще бъде и връзката с производителите на продукти от лечебния минзухар в страната и чужбина. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти Хасан Тахиров. Така дребните производители ще се включат преразпределението на печалбата от износа. За да се разширят контактите с международните пазари по инициатива на Хасан Тахиров са учредени Асоциация „Европейски център за развитие на шафрана в България” и Асоциация „Световен център за развитие на шафрана в България.

Напредъкът по процедурата за износ на шафран и шафранови луковици от Република България за КНР вече е факт, отчитат управляващите. Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа координира изготвянето списък/регистър на българските фирми, заявили желание да изнасят шафран и шафранови луковици за Китай.

Във връзка със започналите процедури по изпълнение на изискванията за внос в Китай, Генералната митническа администрация на КНР изпрати до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въпросник за анализ на риска. Желаещите производители на шафран и шафранови луковици следва да предоставят на БАБХ:

 Име на фирмата

    Адрес /пощенски код, град, община, област, държава/

    ЕИК номер/ Булстат

    Лице за контакт /Име, Мобилен, Тел, Email)

    Вид земеделска продукция

    Информация за преработвателните си предприятия

Хасан Тахиров е категоричен, че шафранът с неговите качества придобива все по-голяма популярност в света и от продукт , достъпен на висшите класи се превръща в достъпен за широк кръг консуматори. В България имаме намерението освен луковици да развием и добива, преработката и използването на целия цвят на минзухара, подчерта пред Кърджали бг вести Хасан Тахиров.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини