Нова пратка пилешко със салмонела

Пратка със замразено пилешко месо, замърсено със салмонела проверява Агенцията по храните. Вчера късно вечерта е получен сигнал по нотификация в RASFF, създадена от Италия.

Сигналът е за птиче месо с произход Полша. Предприети са незабавни действия за установяване на проследяемостта на месото.

Предстои да бъде извършена детайлна проверка. При откриване на налични количества от засегнатите партиди, те ще бъдат изтеглени от пазара и възбранени. В получената нотификация не се споменава полската фирма, за която до момента бяха издадени нотификации.

Миналата седмица Агенцията вече взе проби на пристигащите в страната ни пратки с птиче месо от един полски производител. Името на фирмата обаче не се споменава.

Българска агенция по безопасност на храните ще взема проби за лабораторно изпитване на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България. Това ще се прави заради зачестилите нотификации в Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF). Птичето месо и субпродуктите ще бъдат поставени под забрана до получаване на резултата. При положителни резултати за наличие на салмонела, БАБХ ще предприема действия, съгласно действащото законодателство.

След извършване на проверката, резултатите от нея ще бъдат оповестени.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    ЕвроБойко
    8 0
    18:27, 12 дек 2019
    Рисковете на общия европейски пазар в комбинация с българската корупция.
Последни новини