Мустафа Карадайъ:ДПС бе в основата на борбата срещу тоталитаризма

ДПС беше в основата на борбата срещу тоталитаризма и комунизма, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Карадайъ участва в представянето на българския превод на книгата на сър Греъм Уотсън „Изграждането на либерална Европа: Проектът АЛДЕ“, в която британският политик представя неговата гледна точка за развитието на либералното движение в европейската политика.

„Когато чете книгата, човек не просто отгръща страница след страница от изграждането на либерална Европа, а преоткрива собствената си история, преосмисля я и поглежда към либералните хоризонти. Книгата е не просто история на либерална Европа, тя съдържа много биографични справки и народопсихологични щрихи“, отбеляза лидерът на ДПС.

В книгата си авторът обръща внимание на идеите на либерализма, намерили отражение и в нашата страна.

„Когато чета книгата, върху мен се стоварват спомените за началото на демокрацията. Връщам се назад, във времето на създаването на ДПС и прохождането на демокрацията. Независимо от опита за ревностно изключване на ДПС от полето на борбата срещу тоталитаризма, падането на комунизма, победата на демокрацията, установяването на либералните ценности, евроатлантическата ориентация на страната, запазването на мира, членството на страната в НАТО и ЕС, ролята на Движението за права и свободи в този процес е неоспорим факт“, смята Карадайъ.

„Исторически, най-голямата заслуга за падането на тоталитарната власт, има организираният отпор от страна на ДПС. Включително и организираните от затвора от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган мирни протести през месец май 1989 година“, допълни още той, давайки за пример периода на Възродителни процес.

„Чест прави на сър Греъм Уотсън, че правилно е диагностицирал определени болестни процеси на демократичното развитие на България и честно и откровено го е написал в своята книга, оставайки верен на своя изтънчен стил, деликатност и дипломатичност“, каза в речта си лидерът на ДПС.

Darik.news

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    То
    Топлофикация
    0 -1
    16:06, 13 дек 2019
    Цървул, не можеш да говориш на български.
  • 2
    На
    НАБЛЮДАТЕЛ
    0 -1
    17:34, 13 дек 2019
    Този пелтек не проумя ли колко е бос и повърхностен. Лошото е че си повярва.повечето от бившите първенци от дпс като агенти на държавна сигурност те ли бяха в основата на демокрацията. Глупак кого заблуждаваш и лъжеш. Поредната подлезурка и секретарка
  • 3
    То
    ТоНА
    0 0
    22:56, 13 дек 2019
    Само чуйте колко истини казва, а не как и с колко думи. Майсторлък е да умееш да слушаш и да чуваш. Наслушахме се на красноречие и празнословие на други им харесваше, но не на редовите

Още новини

Последни новини