-4 °C

Мустафа Карадайъ:ДПС бе в основата на борбата срещу тоталитаризма

ДПС беше в основата на борбата срещу тоталитаризма и комунизма, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Карадайъ участва в представянето на българския превод на книгата на сър Греъм Уотсън „Изграждането на либерална Европа: Проектът АЛДЕ“, в която британският политик представя неговата гледна точка за развитието на либералното движение в европейската политика.

„Когато чете книгата, човек не просто отгръща страница след страница от изграждането на либерална Европа, а преоткрива собствената си история, преосмисля я и поглежда към либералните хоризонти. Книгата е не просто история на либерална Европа, тя съдържа много биографични справки и народопсихологични щрихи“, отбеляза лидерът на ДПС.

В книгата си авторът обръща внимание на идеите на либерализма, намерили отражение и в нашата страна.

„Когато чета книгата, върху мен се стоварват спомените за началото на демокрацията. Връщам се назад, във времето на създаването на ДПС и прохождането на демокрацията. Независимо от опита за ревностно изключване на ДПС от полето на борбата срещу тоталитаризма, падането на комунизма, победата на демокрацията, установяването на либералните ценности, евроатлантическата ориентация на страната, запазването на мира, членството на страната в НАТО и ЕС, ролята на Движението за права и свободи в този процес е неоспорим факт“, смята Карадайъ.

„Исторически, най-голямата заслуга за падането на тоталитарната власт, има организираният отпор от страна на ДПС. Включително и организираните от затвора от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган мирни протести през месец май 1989 година“, допълни още той, давайки за пример периода на Възродителни процес.

„Чест прави на сър Греъм Уотсън, че правилно е диагностицирал определени болестни процеси на демократичното развитие на България и честно и откровено го е написал в своята книга, оставайки верен на своя изтънчен стил, деликатност и дипломатичност“, каза в речта си лидерът на ДПС.

Darik.news

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  То
  Топлофикация
  0 -1
  16:06, 13 дек 2019
  Цървул, не можеш да говориш на български.
 • 2
  На
  НАБЛЮДАТЕЛ
  0 -1
  17:34, 13 дек 2019
  Този пелтек не проумя ли колко е бос и повърхностен. Лошото е че си повярва.повечето от бившите първенци от дпс като агенти на държавна сигурност те ли бяха в основата на демокрацията. Глупак кого заблуждаваш и лъжеш. Поредната подлезурка и секретарка
 • 3
  То
  ТоНА
  0 0
  22:56, 13 дек 2019
  Само чуйте колко истини казва, а не как и с колко думи. Майсторлък е да умееш да слушаш и да чуваш. Наслушахме се на красноречие и празнословие на други им харесваше, но не на редовите

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
24 яну 2020
Последни новини