Истинска или изкуствена елха за Коледа - Бойко от Смолян всяка година продава живи елхи в Димитроврад

Изображение 1 от 4

    Духът на Коледа е вълшебството, което се чака цяла година от малки и големи, това е празникът, който събира на една трапеза цялото семейство от близо и далеч.

    По традиция от началото на 20-ти век в България се украсяват коледни дървета, като началото е дадено от Александър Батенберг, който за първи път украсява елха в двореца. Така година след година все повече хора поставят в домовете си коледни дръвчета и елхата се превръща в неизменен спътник на коледните празници, под която търсим своите подаръци от роднини и приятели. Днес не си представяме Рождество Христово без традиционното коледно дърво, но в последните години елхите в домовете ни са пластмасови, обикновено произведени в Китай, които замениха елата, бора или смърча.

    Коледният дух е непълен без аромата на живата елха в дома ни и за това за димитровградчани се грижи Бойко от Смолян, който повече от 20 години продава коледни дръвчета в Димитровград. Бойко предлага отгледани в разсадник от смолянско елхи с и без корени, които да съживят традициите по време на празниците в нашите домове.

    За съжаление всяка година все по-малко хора избират истинското дърво за дома си, коледният продавач казва, че преди 15 години е продавал стотици елхи за празника, които винаги собственоръчно подбира и доставя в Димитровград. Всяка година става все по-зле и по-трудно да се продават елхи и се чудя дали догодина изобщо се опитвам да го правя, споделя Бойко. Но все пак се чувства длъжен към редовните си клиенти, които го търсят всяка година. Продавачът разказва, че има семейство клиенти, които поколение след поколение си купуват истински коледни дръвчета от него. "Бащата купуваше, после сина порасна и той започна да купува всяка Коледа от мен, сега вече с внуците идват да избират елха за празника, но тази година донесох 50 дръвчета, като за повече от седмица не съм продал и половината".  Дръвчетата при Бойко са на цена между 20 и 25 лева, но все по-малко хора ги търсят, обяснява продавача.

    Докато вземахме интервюто от Бойко вчера късно следобяд, дойде и първият му клиент, който си закупи най-голямото коледно дърво. Възръстният мъж сподели, че купува елхата, която ще украсят в дома си и ще чакат за празника да ги навестят внуците, които живеят в Пловдив. Дечицата очакват традиционно истинска елха при дядо и баба и ще изпълнят жилището им с радост и настроение, което ще ги държи през дните, в които не ги виждат. Мъжът, който бе единствения закупил елаха в този ден от Бойко, 4 дни преди Коледа, заяви, че празникът е истински само ако се спазват традициите.

    Все пак имаме вариант и вместо изкуствените елхи за Коледа, да си набавим и истински дръвчета, каквато е и българската традиция, всеки според своите предпочитания и възможности, може да избере коледно дърво, което след празника да засади в парка или да отглежда елхичката в саксия на терасата през останалото време в годината. Ако не искате да съхранявате дървото, може да изберете всякакъв вид иглолистно дърво, което ви харесва, купувате го няколко дни преди Коледа, за да бъде свежо и да разнася своя аромат, който да допълва коледни дух.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини