България дава най-много пари за лекарства и болници, а липсва профилактика. Преглед на печата

Разследване.

"Дума":

Нено Димов е задържан за 24 часа

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че Димов бе отведен за разпит по време на спецакция на прокуратурата в сградата на МОСВ, свързана с вноса на боклук от трети страни и водната криза. Разпитът му продължи няколко часа.

От БСП и от ДПС поискаха оставката на министъра, а премиерът Бойко Борисов заяви, че ще трябва да обсъди темата с коалиционните партньори от "Обединени патриоти". Нено Димов е министър от квотата на ВМРО.

При отвеждането му за разпит Димов заяви, че оказва съдействие. "Оказваме съдействие в момента. Ще направя изявление след като приключим. Не съм задържан", каза Димов.

Перник.

"Сега":

Битки за дарена вода в Перник

Заради водната криза, в Перник всеки ден пристигат огромни количества вода, дарена от граждани, фирми и общини. bTV показа тази вечер кадри, разпространени във Фейсбук от Надежда Димова, на които се вижда малък камион, който доставил на 3 януари минерална вода в центъра на Перник, но още в движение бил опразнен от няколко млади граждани. "Камионът бе разграбен в движение, единственото спасение е до всеки камион да има полиция", споделят перничани в клипа. "Имаше възрастни хора, които останаха без вода - те нямат силата да се борят с млади и силни хора за вода", разказва Димова пред телевизията. Друг свидетел разказва за злоупотреби и недостатъчен контрол. Имаше хора, които идваха, вземаха бутилките между блоковете и се връщаха за нови.

Според главният секретар на община Перник Мартин Жлябников "това е една грозна сцена, но мерки са взети". Сега при всеки камион ще има наблюдаващ. Планът е да се отпускат по две бутилки на домакинство.

Дело.

"Монитор":

Започва делото за убийството на 6-годишната Кристин от с. Сотиря

В Сливен започва делото за убийството на 6-годишната Кристин от село Сотиря. Обвиняем за престъплението е 21-годишният Мартин Трифонов, на когото са повдигнати три обвинения - за убийство на дете с особена жестокост, за опит за изнасилване и за блудство.

Най-тежкото наказание, което предвижда законът за тях е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

След серия от протести на близките на Кристин, законът беше променен така, че наказанието на Трифонов да не може да се редуцира въпреки направените самопризнания.

Момиченцето беше намерено мъртво под мост в селото на 15 август 2019 г. Заподозреният беше заловен след издирване и ранен по време на задържането.

Здравеопазване.

"24 часа":

ЕК: България дава най-много пари за лекарства и болници, а липсва профилактика

Експертите от Европейската комисия Ани Шпрангер и Филип Домански представиха в четвъртък доклад за състоянието на здравната система в България.

Сърдечносъдовите заболявания като инсулти и инфаркти и онкологичните, сред които основно рак на белия дроб, на дебелото черво и на гърдата, са водещите причини за смърт у нас. В голяма степен те се дължат на разпространените сред българите вредни навици като тютюнопушене, употреба на алкохол и нездравословно хранене. И въпреки че средната продължителност на живот в България е нараснала с над 3 години през периода 2000-2017 г. - от 71,6 на 74,8, тя остава най-ниската в Европейския съюз.

Това са част от основните изводи в доклад на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването в ЕС и в частност на България. Той бе представен официално в четвъртък от експерти на комисията и на Европейската обсерватория за здравни системи и политики, след като в края на ноември докладите за здравните профили на отделните държави от съюза бяха публикувани на сайта на комисията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини