Нено Димов е обвиняем за умишлена безстопанственост. Остава в ареста за 72 часа

Министърът на екологията в оставка Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник, съобщи прокуратурата.

Той остава в ареста за 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. Утре прокуратурата ще иска постоянния му арест.

Ако бъде признат за виновен по обвинение в умишлена безстопанственост, го заплашва затвор от 2 до 8 г.

Разследването е под надзора на Спецпрокуратурата. В неговия ход е установено, че водният ресурс на яз. "Студена", който е държавна собственост, е намалял до критичния мнимум. Той се управлява от МОСВ, а се наблюдава от ВиК Перник. Министърът е този, който всеки месец утвърждавал графиците за водоподаването за промишлени и битови нужди, въпреки данните за намаляващия обем на язовира, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Прокуратурата е установила, че Нено Димов в разрез със закона е разрешавал водоползване за промишлени нужди на определени дружества и това е ставало в периода от 1 януари 2018 г. до 17 ноември 2019 г. Не е направил нищо за управлението и стопанисването на язовира, въпреки докладите на различни институции. Така щетите са за повече от 11 млн. лв. и милиони литри вода, което се е отразило върху обемите питейната вода, обясни Милева.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев каза, че наказателното производство е образувано преди месец. В хода на разследването се проверява и ремонтът на язовира и водонапорната кула, който се извършват със заем от Световната банка. Разследва се и управлението на водния ресурс от страна на МОСВ и дейността на ВиК. 

От събраните доказателства от 48 тома е ясно, че е извършена умишлена безстопанственост. При претърсването на кабинет и дома на Нено Димов се били иззети документи за концесиите на дружество "Юлен", обясни прокурор Кънев. Все още няма доказателства за престъпление, но проверката продължава. 

Въпреки че е бил наясно с намаляващите обеми, Нено Димов е продължил да разрешава водоподаване за "Стомана" Перник и Топлофикация-Перник, свързана с бизнесмена Христо Ковачки. 

Източник: offnews

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Капачки
    1 0
    13:59, 11 яну 2020
    Защо затнор бе по добре да го накарат всеки ден да пълни вода с кофи пресъхналия язовир
Последни новини