Четири храни за здрав мозък

Независимо дали искате да останете концентрирани по време на работна среща, или се опитвате по-бързо да запомните материалите за изпита, диетата ви е нещо, на което трябва да обърнете внимание. Въпреки че няма точно определение за „мозъчна храна“, която може да ви предпази от болести като алцхаймер или деменция, то това, което покапвате може да ви помогне да запазите когнитивното си здраве за по-дълго време.

Ето кои храни е добре да включите в менюто си, за по-добра концентрация и подобряване на паметта:

Зърнени храни

Както всичко останало в тялото ни, и мозъкът не може да работи без енергия. Способността да се концентрираме върху нещо определено идва от адекватното и постоянно снабдяване на мозъка с глюкоза.

Добре е да се насочите към храни с нисък гликемичен индекс. Това означава, че те бавно отделят глюкоза в кръвта и поддържат концентрацията ви през целия ден. Такива храни са пълнозърнест хляб, кафяв ориз и макаронени изделия от пълнозърнесто брашно.

Риба

Есенциалните мастни киселини не могат да се образуват сами в тялото ни, затова те трябва да бъдат приемани чрез хранителни вещества. Най-полезните омега-3 мазнини се срещат в рибата под формата на докозахексаенова киселина и ейкозапентаенова киселина.

Те са необходими за възстановяването и производството на нови клетки, имат ключова роля в намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания, подпомагат доброто кръвообращение, което е много важно за оптималната функция на мозъка, както и допринасят за по-добра памет.

Добри растителни източници на тези киселини са лененото семе, соята, тиквените семки и орехите. Това, което прави рибата толкова полезна за нашето здраве, е че тя съдържа активната форма на докозахексаеновата и ейкозапентаеновата киселини в готова форма, което позволява на тялото по-лесно да я използва.

Рибите, които трябва да включите в менюто си са сьомга, пъстърва, скумрия, херинга и сардина. Ниските нива на тези киселини могат да предизвикат деменция, алцхаймер и загуба на памет.

Докозахексаеновата и ейкозапентаеновата киселини ни помагат да се справим със стреса, както и допринасят за производството на серотонин, който е известен като хормона на щастието.

Ако сте вегетарианец или веган, можете да добавите ленено семе или чиа към диетата си.

Броколи

Броколите са чудесен източник на витамин К, който е известен с това, че подобрява когнитивната функция и засилва паметта. Според учени, този зеленчук има високо съдържание на глюкозинолати – серни съединения, които доказано защитават клетките от увреждането на ДНК и потискат туморния растеж.

Също така глюкозинолатите забавят разпадането на невротрансмитера ацетилхолин, от който се нуждае централната нервна система, за да работи правилно и да поддържа мозъка и паметта свежи. Ниските нива на ацетилхолин са свързани с болестта на Алцхаймер.

Витамин B

Известно е, че някои витамини от група B – B6, B12 и фолиева киселина, намаляват нивата на съединението хомоцистеин в кръвта. Това ни предпазва от инсулт, увреждане на мозъка и алцхаймер. Учени направили изследване, в което включили група пациенти, които имали леко когнитивно увреждане.

Те били третирани с високи дози на витамини B6, B12 и фолиева киселина. Резултатите показали, че след интервенцията мозъкът забавя своето свиване. „Свиването на мозъка“ е процес, който се наблюдава с напредването на възрастта. Най-често започва след навършване на 40-годишна възраст.

Високата степен на свиване на мозъка може да доведе до деменция, депресия, риск от инсулт и преждевременна смърт. Учените съветват да приемате храни, богати на витамин B, за да забавите този процес. Такива храни са яйца, пилешко месо, риба и листни зеленчуци.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини