Връчиха обвинението на двамата инспектори от БАБХ, рекетирали ферма в Искра

 Окръжна прокуратура повдигна обвинения на двама инспектори от БАБХ, единият от които бе задържан по време на получаване на подкуп, а за другия се предполагаше, че е негов съучастник. Съобщението е направено от Пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

Г.М. и С.Н. са обвинени, че „в качеството си на длъжностни лица като извършители и в съучастие, са поискали и приели дар – пари на стойност 1 000 лева, който не им се следва, както и хранителни продукти, на стойност 84 лева, за да не извършат действия по служба – да не съставят акт за установяване на административно нарушение по Закона за ветеринарномедицинската дейност, като подкупът е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение – престъпление по чл. 302 т.2 б.“а“ вр. чл.301 ал.1 вр. чл.20ал.2 вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс“.

След направените процесуално следствени дейности е установено, че собствениците на фермата, подали сигнала за рекет са извършили нарушение, превозвайки животни от едно място на друго без да имат необходимата документация. Двамата инспектори са се възползвали от ситуацията и са поискали 1000 лв., за да прикрият нарушението. След това единият от тях е разбрал, че и броят на животните не отговаря на посочения и затова поискал и млечни продукти в допълнение към парите.

На 26.06. 2019 г., пострадалият занесъл парите и храните на бензиностанция в района на гр. Първомай. Там с лек автомобил чакал обвиняемият Г.М. Той взел двете торби с млечни продукти - буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло. Когато фермерът го попитал къде да остави парите, Г.М. му казал да ги пусне в една от чантите. Малко по-късно Г.М. е задържан от служителите на МВР. При извършено претърсване в домовете  на обвиняемите са иззети значителен по-размер парични средства – 17 387 лева от Г.М. и 2 700 лева от С.Н., които са запорирани от съда по искане на прокуратурата, тъй като за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от три до десет години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.

Спрямо Г.М. и С.Н. е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на по 3 000 лева, за всеки един от тях.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    12
    123
    9 -4
    15:44, 15 яну 2020
    Митков кога за щастливите растения в Драгойново?
    • До
      До 358
      6 -4
      18:37, 15 яну 2020
      Съвсем скоро ще ги видиш. Иди някоя вечер на язовира в Брягово, когато Митков е там и ще ги видиш под формата на цигари. Виж погледа му и ще разбереш резултата. Прокуратурата се събуди. Скоро ще бъде интересно.
  • 2
    35
    358
    3 -5
    17:35, 15 яну 2020
    Ами дайте да ги видим тези растения, снимайте ги, нека ги видим всички и да знаем
  • 3
    88
    88
    11 -5
    18:05, 15 яну 2020
    Нестеров е БСПар . Да развързва. Митковчетата ако не крадат дърва, ще рекетират животновъди, ако не е това ще отглеждат трева или ще събират парсата покрай някой държ.язовир, който експлоатират незаконно. Иначе в Брягово питейна вода няма, но нов асвалт пред къщата на кмета Митков има.
  • 4
    56
    567
    5 0
    09:04, 16 яну 2020
    За сетен път се убеждавам колко “ компетентни лица” има в нашия град!!! За всичко имат решение и знаят какво ли не- да, ама друг път... само си пишат врели некипели....
Последни новини