Дишаме замърсен въздух през последните 9 дни в Димитровград

    От 9 дни показанията на независимата система за измерване в Димитровград отчита съдържанието на фини прахови частици във въздуха над допустимата норма.

    За днешния ден, 17-ти януари, насищането с фини прахови частици е 2 пъти над нормата, като станцията отчита 101 мкг/м3 от допустими 50 мкг/м3 за 24 часа. Най-замърсен за тази година е бил въздухът на 13 януари, понеделник, когато са отчетени 153 мкг/м3, което е 3 пъти над допустимата норма.

    Данните от станциията в Димитровград, която измерва замърсяването на въздуха с фини прахови частици, можете да видите, като кликнете върху знака с три светло сини точки до логото Dimitrovgrad.bgvesti.NET в горната лява част на сайта.

    Показанията, които виждате, са в реално време и са актуални към всеки един момент. Има и две графики: горната показва замърсяването за последната седмица, а долната - за последните 24 часа от денонощието. От графиката на снимката за последните 24 часа (от 13:00 на 17 януари до 13:00 на 18 януари) се вижда, че през вчерашния ден (16 януари) насищането с ФПЧ PM10 (фини прахови частици) е било над нормата, която е до 50 мкг/м3. В полунощ, когато излезлия вятър над Димитровград издухва мъглата и раздвижва въздуха, високите стойности на замърсяване с ФПЧ падат до минимални граници.

    Какво измерват тези станции

    Станцията измерва фини прахови частици PM10 и PM2.5, атмосферно налягане, температура и влажност на въздуха.

    Финият прах с размер PM10 достига частично дробовете, тъй като филтрирането от страна на носовата кухина не е достатъчно за частици с размер под 10 микрона. Но по този начин ултрафини частици с размери под 0,1 µm достигат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.

    PM10 е определен за гранична стойност в ЕС от 2005 година.

    PM2.5 отговаря на финия прах, проникващ в алвеолите на белите дробове.

    Доколко са надеждни данните от тези станции

    Създателите на проекта са наясно, че резултатите няма как да бъдат идентични с тези на професионалните измервателни станции, които струват стотици хиляди евро. Но данните от тези станции се приемат за достоверни и достатъчно надеждни от научните среди в Германия, както и от законодателната, общинската и изпълнителната власт в Германия. Очаква се тези данни да бъдат използвани и припознати и от научните среди, и властите в България.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ди
      Диди
      2 0
      15:20, 17 яну 2020
      Когато има мъгла е трудно дишането. ТЕЦ-а, Комбината и всички с печки на въглища,дрехи, плстмаси и дърва правят въздуха още по-гаден.
    • 2
      Да
      Да
      2 0
      15:20, 17 яну 2020
      И Вулкан! Там дъщо горят боклук!
    • 3
      Ге
      Георги
      2 0
      19:58, 19 яну 2020
      Две от статиите на главната страница коментират - първата, че дишаме по замърсен въздух в последните 9 дни в Димитровград и втората е , на РИОСВ Хасково - въздуха през последните дни се е подобрил.
      Мили боже !
    Последни новини