Саудитска Арабия плати на САЩ около 500 милиона долара за военно присъствие

Властите на Саудитска Арабия платиха на САЩ около 500 милиона долара за възстановяване на разходите за трансфера и разполагането на американски войски и военна техника в страната. Това съобщи Си Ен Ен.

Плащането на Рияд идва на фона на призивите на властите в Ирак за изтегляне на американския контингент в страната.

На 10 януари Тръмп каза, че САЩ имат възможност да вземат обезщетение от Ирак за изграждането на военни бази и посолство в Багдад в случай на изтегляне на американски войски от тази страна. Ръководителят на Белия дом посочи като пример за такъв подход военното сътрудничество с Рияд. "Изпратихме войски в Саудитска Арабия, която ни плати за това. Те вече са внесли 1 милиард долара за банката", заяви държавният глава.

Пентагонът обяви на 11 октомври миналата година, че Съединените щати ще разположат допълнително 3000 войски, две изтребителни ескадрили, експедиционно крило, две противоракетни ракетни системи "Пейтриът" и система за противоракетна отбрана THAAD.

Това решение бе взето от администрацията на САЩ, след като в нощта на 14 септември бяха започнати атаки срещу две предприятия на саудитската национална петролна компания Saudi Aramco с използване на безпилотни летателни апарати.

Представители на бунтовното йеменско движение Ансар Аллах поеха отговорност за това нападение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини