Два малки острова в Индонезия потънаха, още четири са на път

Два малки острова в Южна Суматра са изчезнали в резултат на повишаващото се морско ниво, предизвикано от изменението на климата, а четири други острова са на ръба на изчезването, твърди Индонезийският форум за околна среда (Walhi).

Остров Бетет и остров Гундул са потопени, като понастоящем са на един метър и три метра под морското равнище, според данни на Walhi.

"Тези острови бяха необитаеми. Един от островите, Бетет, е част от националния парк Бербак-Сембиланг “, каза във вторник (14 януари) изпълнителният директор на Walhi Южна Суматра Хайрул Собри.

Ръководителят на парка потвърждава, че остров Бетет е под вода и че островът е потъвал от известно време.

Националният парк Бербак-Сембиланг, който през 2018 г. беше обявен за световен биосферен резерват от Юнеско, е дом на мангрови горички и на богата флора и фауна.

Според Walhi, тропическа страна като Индонезия е по-уязвима от ефекта на глобалното затопляне, особено в Южна Суматра, където хората зависят много от въглища, нефт и природен газ, като по този начин допринасят за емисиите на парникови газове.

Други фактори, които са причинили потъването, включват зависимост от химическите торове в селскостопанския сектор, което причинява утаяване на земята и щети на дренажните басейни, както и прекомерния добив на подземни води за промишлеността, каза Хайрул.

Ако не бъдат положени значителни усилия за справяне с непрекъснато нарастващите океани, четири други острова в района с кота по-малко от четири метра над морското равнище биха могли да изчезнат рано или късно, казва Хайрул.

Остров Бурунг в момента е на кота морско ниво, остров Калонг и остров Салах Намо са на два метра над морското равнище, остров Крамат е на три метра над морското равнище.

Повишаващите се морски нива, които идват с по-нататъшно затопляне на земята, особено застрашават архипелагичните страни като Индонезия, където в момента милиони хора живеят в ниско разположените крайбрежни райони на около 17 000 острова.

Според Walhi, в момента има 23 малки острова, разположени край източния бряг на Южна Суматра. Някои от островите са необитаеми, но на други, като остров Салах Намо живеят хора.

Хората, живеещи на остров Салах Намо, са преместили къщите си на десетки метри от мястото, където първоначално са били построени. Повечето жители на острова се преместили тук през 1970 г., в търсене на по-добър живот, като засаждат ориз и стават рибари. През 1990 г. имало големи поляни пред къщите на хората, където можели да спортуват и децата да играят заедно, но сега нещата са различни. Вече няма поляни и много от хората също са се преместили оттук.

Южна Суматра има 1,2 милиона хектара торфени зони, които естество поглъщат въглерод и абсорбират CO2 от атмосферата - около 15% от територията, дейностите по обработване, преобразуването на земята в селскостопанска и горските пожари са причинили изсъхването на торфените площи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини