Oткриха масов гроб в Панама, религиозна секта извършвала екзорсизъм

Телата на бременна жена и пет нейни деца са намерени в масов гроб в район с коренно население в Панама, контролиран от религиозна секта, съобщава BBC.

Властите смятат, че религиозна секта извършва екзорсизъм над жертвите в региона Нагбе-Бугле в северозападната част на Панама. Други 15 са освободени от предполагаемо пленничество.

Десет души са арестувани по подозрение за убийство. Прокурорите обявиха, че разследват случая. Старши прокурор Рафаел Балойес заяви, че гробът е открит, след като местните жители алармират властите за няколко семейства, които са държани против волята им от местна църква.

Районът, в който са намерени телата, е на около 250 км от град Панама и контролира от религиозна секта, наречена "Нова светлина на Бог".

"Те са извършвали ритуал. В този ритуал е имало хора, които са държани против волята им и са малтретирани. Всички тези обреди са насочени към убийството, ако не се покаят за греховете си", коментира Балойес.

Спасените 15 души са с различна степен телесни наранявания, потвърди полицейски служител. Очаква се заподозрените, сред които е и непълнолетен, да се явят в съда в петък или събота.

Източник, близък до разследването, коментира пред АФП, че един от арестуваните е бащата на бременната жена, намерена в гроба.

Екзорсизмът е религиозен или духовен ритуал, осъществяван с цел уж излекуване на хора, уж обладани от демони. Той остава спорен, отчасти поради изобразяването му в популярната култура и филмите на ужасите.

В статия за екзорсизма, Хелън Хол, преподавател в Юридическия университет в Нотингам, коментира, че практиката "означава освобождаване на място, човек или дори предмет от някаква форма на отрицателно духовно влияние".

Вярванията и ритуалите с подобно описание "се срещат в почти всички култури и традиции", пише Хол, англикански свещеник.

Екзорсизмът, който на гръцки означава "клетва", все още се практикува широко, най-често в християнски и ислямски среди. "Това се оказа тъмна, но трайна характеристика на католическата култура", пише Франсис Йънг.

През 2018 г. около 250 свещеници от 50 държави посещават годишния курс по екзорсизъм на Ватикана поради нарастващото търсене сред някои от световните католически общности.

В католическата църква екзорсизмът се извършва от обучени свещеници, които рецитират молитви и откъси от Библията, предназначени да гонят демони.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини