Прокуратурата показа записи от камера по делото Гебрев

Прокуратурата предостави записи от охранителна камера на подземен паркинг заради сериозния обществен интерес към водено от Софийската градска прокуратура разследване за опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев, главен директор и собственик на фирма ЕМКО ООД, на неговия син Христо Гебрев и на В.Т., директор „Производствена дейност“ в ЕМКО ООД.

На записите се вижда, че маскиран мъж с висока тъмна шапка, яке и светла риза се движи между автомобилите на дружеството. От видеото изглежда, че човекът се върти безцелно из паркинга.

Записите са изпратени за видео-техническа експертиза в лаборатория на ФБР, която да установи самоличността на мъжа, евентуално съпричастен към извършеното престъпление.

Те се предоставят след разрешение на наблюдаващите прокурори и са в отговор на публикации, че прокуратурата бездейства по разследването на опит за отравяне на Емилиян Гебрев, включително и на негови публични изявления от 10 декември 2019 г.

На 11 октомври 2018 г. Емилиян Гебрев изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което заявява: „Имам основания да считам, че отровата, използвана в нашия, българския случай, и която не бе напълно идентифицирата през 2015 г., е от семейството на „Новичок“. Намекът е, че има съвпадения със случая „Скрипал“ във Великобритания.

Историята започва на 28 април 2015 г. след вечеря на Гебрев-старши с бизнес партньори в ресторант на хотел в София, когато на Емилиян Гебрев му прилошава и е приет по спешност във ВМА. Животът му е спасен само благодарение на предприетите спешни действия от лекарските екипи.

Ден по-късно със същите симптоми в болнично заведение е приет В. Т. А на 04 май 2015 г. във ВМА е приет по спешност и синът на Емилиян Гебрев. И за тримата първоначалните съмнения са за инсулт, но след изследвания и токсикологични анализи на кръвта се провежда лечение на остро отравяне в резултат на фосфороорганични съединения.

На 1 май 2015 г. е образувано досъдебно производство от Софийската градска прокуратура за опит за убийство. Разследването е възложено на СДВР. Извършени са претърсвания, разпитани са множество свидетели, назначени са съдебно–медицински и токсикологични експертизи. Основната версия, по която се работи към този момент, е опит за отравяне чрез храна.

Самият Гебрев обяви, че има планирана операция за физическото и икономическото му унищожение. "Изказванията на прокуратурата, че съм отровен чрез рукола или кафе са несериозни", бе категоричен той.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини