Грижата за ума е грижа за здравето

Десет-двайсет години назад учените считаха, че връзките между мозъчните клетки се формират в ранна възраст и в последствие не подлежат на промяна. Едва през последните години това виждане се променя радикално, благодарение на напредъка на технологиите за изследване на мозъчната дейност.

Много учени започнаха да проявяват интерес към източната култура и по-специално към медитацията, която е основен елемент в множество източни традиции и религии.

Какво, ако всъщност здравето ни е пряко свързано с вътрешния ни свят?

Умът ни се нуждае от хигиена и грижа, така както и тялото ни.

Изключително важно е да изчистваме старите и непотребни вярвания, травмиращи спомени и страхове, които ни пречат да вървим уверено напред.

Медитацията е състояние на осъзнат покой за постигане на физическо, емоционално и духовно развитие, с което тренираме ума и разширяваме съзнанието си. Тя е практика, която печели все повече последователи с невероятните ползи, с които допринася за нашия живот.

Звучи твърде добре, за да е истина, но всъщност е. Милиони хора по света наблюдават тези ефекти върху себе си, прилагайки универсалните медитативни и дихателни техники. Много от тях успяват да излекуват различни здравословни проблеми, нервни разстройства, да увеличат креативността си и да подобрят продуктивността си на работа.

Нека синтезирано да разгледаме основните ползи от медитацията:

- Подобряване умението за концентрация и внимание към детайла
- Подобряване на психичното здраве
- Благоприятно влияние на уменията за общуване
- Намаляване склонността към агресия
- Увеличаване на устойчивостта на стрес.

Медитацията е това, което може да ни даде истинска, дълбока почивка. Смята се, че почивката в състояние на медитация е няколко пъти по-дълбока от съня.

В днешно време, когато стресът е достигнал до рекордно високи нива, медитацията вече не е лукс за малцина, а се е превърнала в необходимост. Неслучайно над 80% от топ мениджърите на най-големите компании медитират, за да се справят с напрежението и за да поддържат ума си във форма.

Медитативните техники и упражнения за дишане ни научават да се фокусираме върху задачите и целите си и да бъдем ‘тук и сега’, вместо да се разсейваме или да блокираме, когато се претоварим с информация. Също така, медитацията увеличава способността ни да запомняме и да взимаме важни решения.

Няколко минутки медитация всеки ден могат да намалят нивата на стрес от всякакъв вид. Около 15-20 минути, прекарани в медитация сутрин и вечер, значително подобряват цялостното ни състояние и баланс.

За да получим инструкции от първо лице как да медитираме и да изберем ефективна за нас техника, най-добре е да посетим лекция или курс от истински експерт в областта на медитацията.

Световноизвестният Шри Шри Рави Шанкар пристига в България, за да учи как да медитираме, така че да подобрим трайно качеството си на живот по време на единствен по рода си Мастърклас - „Разкриване на безкрайността“, подходящ и за начинаещи. Събитието ще се проведе в рамките на два дни на 28 и 29 януари от 19:00ч. в зала 1 на НДК.

През последните 38 години Шри Шри Рави Шанкар пътува и преподава семинари по цял свят. Основаните от него международни организации (сред които най-известни са „Изкуството да живееш“/The Art of Living и „Международната асоциация за човешки ценности“/The International Association for Human Values) са докоснали и променили живота на над 370 милиона души в 156 страни, както в сферата на йога, така и чрез хуманитарни и социални проекти.

По време на мастъркласа ще се разкрият техники от древния ведически текст, наречен на Санскрит - „Вигян Байрав“, ръкопис, в който са събрани 112 техники за медитация. Шри Шри Рави Шанкар ще предаде част от тях на разбираем и достъпен език, така че всеки да открие най-ефективната и удобна за себе си техника, която да му служи ежедневно за по-добро качество на живот. Научените техники, разбира се, след това могат да се практикуват самостоятелно у дома.
Семинарът ще бъде проведен в много приятна и ведра обстановка, но също така ще бъде и трансформиращо преживяване за всички присъстващи, уверяват организаторите.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини