Спряха контрабанда на опасен за озоновия слой газ на границата с Турция

Опит за контрабанден внос на хладилен агент са предотвратили митническите служители на Териториална дирекция „Южна морска“, под чиято шапка е пункта „Капитан Андреево“.

Контрабандната стока е открита преди дни при митническа проверка на влизащ в страната от Турция товарен автомобил, управляван от турски гражданин.

По метода „анализ на риска“ митническите служители са селектирали камиона за щателна проверка, включително с рентгенова апаратура. Станало ясно , че между декларираната стока - авточасти, са укрити и бутилки с общо 12 977 кг хладилен агент „r134a“ .

R134a е хлороалканов хладилен агент с термодинамични свойства. Направен от един компонент и не е смесен, като повечето негови алтернативи. Поради това работата с хладилния агент не изисква използването на многобройни машини за възстановяване. Според регламентите за опазване на околната среда обаче всеки продукт, който използва или рециклира смес, изисква отделна машина за всеки компонент. Понастоящем R-134A е единственият одобрен алтернативен хладилен агент за модернизиране на климатичните системи R-12 в превозните средства.

Тези бутилки с газ не отговарят на изискванията на Европейския регламент и на Съвета за флуоросъдържащите парникови газове, твърдят специалистите за спряния товар. Поради високия си потенциал за влияние върху глобалното затопляне, R134a е забранен за употреба в Европейския съюз.

Контрабандната стока и превозното средство, послужило за извършване на нарушението, са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура -Хасково.


Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Сега Раята
    ще може да си оправя климатиците на трошките втора употреба само в Сервизите които имат от тоя фреон ....
    А пред сервизите с фреон чака Мутрето или Бейското дете :))
    ....
    И фреона е към 1200 килограма - 12 0000 килограма е цял тир .... обаче журналиста нали не е ходил на училище - откъде да знае :))
    • Сй
      СЙБШВГЗ
      4 -2
      12:41, 23 яну 2020
      Изпражнение, не си на себе си днес.
      Забрави да добавиш любимата си дума-,, ГЯУРИ".
    • Ду
      Думата Рая е по-обобщаваща
      0 -4
      13:49, 23 яну 2020
      Вместо да казват "тъпите гяури и читаци" от Терит... Виж коментара
    • Бо
      Бони
      2 0
      17:37, 23 яну 2020
      Извън Европа е разрешен. Там не влияе на парниковите ефекти в атмосферата. Като влезе в Европа почва да влияе. Тов се казва търговска война. Д се продава скъпия европейски газ
  • 2
    No
    Nostradamus
    4 -1
    13:34, 23 яну 2020
    Аз никъде не намирам забрана за употреба на R134a. Ако някой знае къде (ащо изобщо) я има, нека пусне линк. Много ми е интересно, понеже повечето климатици са именно с този агент.
  • 3
    Ми
    Милко
    0 -1
    15:53, 23 яну 2020
    R12 е забранен за употреба, а не R134A. На снимката има и от двата фреона, така, че некомпетентните журналисти са направили микс-боза.
  • 4
    Др
    Дрън-дрън...
    2 0
    17:17, 23 яну 2020
    Всички директиви на ЕС за лобистки! Поръчват се конкретно от заинтересувани фирми, които плащат затова и после си го избиват! На никого не му пука за озоновия слой, здравето на населението, природа и пр. Зад тази лицемерна "загриженост" се крият сериозни икономически интереси!! Така беше с самозагасящата се цигарена хартия, определени филтри..и пр. ограничения!!!
Последни новини