Хотелиери и ресторантьори от Хасковско с протест, прогнозират фалити и 20% поскъпване

    Хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес организират национален протест на 29-и януари пред Народното събрание. В брожението ще се включат и представители на около 36 фирми и 90 заведения от Хасково, Димитровград, Харманли и Минерални бани, заяви бизнесменът Стойчо Ганашев, който е председател на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в областния град.

    Повод за недоволството им е базирано на редица проблеми в сектора. "Капката, която преля чашата бе прословутата Наредба H-18, която влиза в сила от 1 февруари, която е правена от непрофесионалисти. Като цяло е правена за всички, извършващи кешово плащане. Не е предвидено да има регламенти по браншове", заяви Ганашев. Той поясни, че е подготвена декларация до правителството с няколко искания.

    Настояват за промяна на наредбата. Според него в сегашния й вид, тя е порочна, тъй като се дават правомощия на данъчните да затворят заведения за повече от месец без изрично доказана вина от страна на търговеца. „Ако при една данъчна проверка в джоба на сервитьора бъдат намерени повече пари от отчетените по касов апарат, се счита за данъчно нарушение и данъчният по своя преценка може да затвори заведението. А в случая разликата в парите може да е от бакшиш”, кометира хасковският бизнесмен.

    Сред исканията им е ДДС-то за храните да се намали на 5%, какъвто е примерът с държавите в Европа.

    Искат още еднакви условия за бизнеса, тъй като сега се получава така, че едно заведение плаща 20% ДДС, а друго, което на 50 метра от него не плаща нищо, плаща единствено 600 лева годишно за патент. В тази връзка Ганашев предлага всички, които отварят заведения, да се регистрират по ДДС, чиято ставка да бъде приемлива, за да може всички да работят при еднакви условия.

    Очаква се в началото февруари да заработи новият софтуер за управление на продажби от НАП и всички обекти ще работят по ДДС, което ще бъде непосилно за търговците, които и сега изнемогват. А това съчетано с периодичните увеличения на ток, вода, заплати, според Ганашев ще доведе до 20-процентно увеличение на цените в заведенията, ще последва отлив на клиенти и фалит на множество обекти.  

    В сряда следващата седмица протестиращите ще излязат на символичен протест в столицата, облечени с жълти жилетки, ще носят и плакати. "Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, ще преминем към по-драстични действия", заяви Ганашев, който беше категоричен, че недоволството не е обвързано с политическите настроения, а е единствено в защита на бизнеса.

    От днес до 29 персоналът на хотелския комплекс ще бъде облечен в жълти жилетки в знак на недоволство.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Др
      дребен занаятчия
      16 -6
      10:07, 25 яну 2020
      А Валери Симеонката на какво мнение е ?
      • Бо
        Бойко - Съпругата на Доган
        8 -5
        17:36, 25 яну 2020
        Кво мнение може да има една работничка на магистралата ?
    • 2
      Уч
      учителки
      20 -3
      10:15, 25 яну 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Па
      пак ли
      30 -10
      10:18, 25 яну 2020
      българина за толкова години не проумя едно единствено нещо. че на стачка трябва да излезе целият народ. така поотделно всеки да се спасява не става.
    • 4
      По
      Поп Киро
      36 -6
      10:32, 25 яну 2020
      Боли ме фара че щял да фалира тоя л***м п**х.
    • 5
      Жо
      Жохаслян
      48 -1
      10:45, 25 яну 2020
      Като давате по 400лв за цял ден работа + събота вие какво искате. Балъци вече почти не останаха
    • 6
      Пр
      Проверяващ
      57 -3
      11:05, 25 яну 2020
      Цвети Лалов ще ходи ли на протеста, и за какво точно ще протестира , че сега ще му се налага да издава касови бележки ли ?
    • 7
      Бг
      БГ
      38 -8
      11:11, 25 яну 2020
      Ревът тези които са извън закона ! А всички знаем Кой е извън закона. Сега некадърната мафия която не може да управлява бизнесите си започва да реве ,защото ще я проверяват. И става много лесно за проверяващите да установят нередности. И както е по цял свят който не спазва закона следват глоби. Друг е въпросът защо през всичките тези години отговорните институции нищо не са проверявали в нашият град и единственото което са затворили и запечатали от НАП е една бутка за сладолед!
      • Bg
        BG
        40 -5
        12:11, 25 яну 2020
        И пуканките затвориха. Не е малко. А това, че Делянчо живее в София в апартамент, който се води на майка му и плаща наем с пари от парламента е съвсем нормално.
    • 8
      Ян
      янукович
      16 -6
      14:07, 25 яну 2020
      А защо данъчните затварят обекти за щяло и нещяло .Не е ли редно да има глоба като докажат нарушения .А СЕГА КАКВО - ЗАТВАРЯТ ОБЕКТА ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ И НЕ ГИ ЕБЕ ДАЛИ ЩЕ ДОКАЖАТ НАРУШЕНИЯ .Защото 2 седмици като си затворен ти вече си наказан, без значение дали ще се докаже нарушение.После те съветват да си търсиш правата в съда т.е. още нерви и пари. Абе с 2 думи за е.... дупе ляк няма.
    • 9
      Ли
      Лилянов
      18 -2
      15:38, 25 яну 2020
      Цвети Лалов да ги усмири защото клатят Герб, а ние сме с тях. Вече няма да осигуряваме персонала на фалшиви трудови договори.
    • 10
      Bo
      Bob
      17 0
      16:25, 25 яну 2020
      Това говори колко е сив бизнеса в България ,страхуват се ,че трябва да им се виждат продажбите ,които досега прикриваха.Много от горните постове са верни ,ето заради такива шмекери и измамници не останаха хора в тази държава.Да не говорим ,че на високо ниво измамите са в многократно по -големи размери.
    • 11
      Ди
      Диди
      6 -2
      05:36, 26 яну 2020
      Елате в Димитровград да видите сив сектор! Във всички заведения се пуши, не се издават касови бонове с qr-код, изобщо никъкъв контрол. А това е рестурантския бранш!!!
    • 12
      Ра
      Рали
      5 0
      10:01, 26 яну 2020
      Целият рев да не е да се приеме задължителен процент бакшиш,който трябва да дава клиента?
    • 13
      Га
      ГаЛайнашев
      1 0
      00:22, 27 яну 2020
      Тоя па къде се обади. Незаконния му ресторант, който узакони след като го построи си изби парите за глобички докато му изкарат разрешение за строеж.... Егати наглостта дя не се е оттеглил още от поста на председател.

    Още новини

    Последни новини