Първият автомобил в света Benz Patent-Motorwagen навърши 134 години

Изображение 1 от 2

    134 години. Толкова са изминали от появата на първия произведен автомобил в света. Benz Patent-Motorwagen е петент на немския инженер Карл Бенц.

    Автомобилът получава патент номер DRP-37435 „Автомобил, работещ на бензин“ от 2 ноември 1886 г. Заявката е от 29 януари 1886 г. и съгласно официалната процедура, това е приоритетната дата на изобретението.

    Предисторията на появата на първия патентован моторен автомобил отвежда в още по-назад -в далечната 1869 г., когато се заражда идеята за него. Един ден, пътувайки с файтон заедно с бъдещата си съпруга Берта, Карл Бенц й казва, че скоро хората няма да имат нужда от коне и файтони, за да се придвижват.  Бенц фантазира за локомотиви без релси, които свободно се движат по пътищата и поляните-все утопични мисли по онова време.

    Факт обаче е, че 17-години по-късно Benz Patent-Motorwagen се продава вече в Европа, има данни и за един автомобил, изнесен за САЩ.

    Колата е представена за първи път пред обществеността половин година по-късно след появата си. На 3-ти юли 1886 модел №1 преминава по ул. „Рингщрасе“ в Манхайм, шофиран от сина на Бeнц -Ойген. Дължината му е 2,7 м,ширина и восочина от по 1,4 м. И тежи 265 кг.

    Годините на разработката не минават безоблачно за семейството на инженера. Докато той доосъвършенства изобретението си, съпругата му е принудена да продаде бижутата си, за да поддържа къщата и да спаси семейството си от глад. На всичкото отгоре на  Бенц е наложена забрана да шофира,тогава се налага жена му Берта да седне зад волана на моторната триколка. Под инструкциите на съпруга си и заедно с двамата си големи синове, обикаля Германия, за да възвести раждането на съвременния автомобил.

    Изминават разстоянието от 106 километра от Манхайм до Пфорцхайм. При изкачвания те често слизали, за да бутат, тъй като моторът на първата кола бил слабичък. Тъй като при спусканията единственото предно колело в триколката било доста нестабилно и треперело от скоростта, а ръчна спирачка едва успявала да удържи моторната кола, на път за вкъщи Берта помолила един обущар да облицова с кожа износените спирачни дискове. И така изобретила спирачните накладки.

    Година след появата на модел първи, Карл Бенц прави и първата техническа модификация на превозното средство. Така се появява модел №2. Неговата официална продажба започва през 1888 година. Модел №3 на Benz Patent-Motorwagen е създаден през 1889 г. и е представен на Световното изложение в Париж.

    През 1894 г. Бенц пуска нова версия на автомобила, този път с четири колела, и го нарича Benz Velo.

    През 1906 г., в чест на 20-годишнината от неговото изобретение, Карл Бенц предава колата си в градския музей в Мюнхен. Тя е поставена в стъклена витрина в транспортния отдел на музея.

    През 1936 г., във връзка с 50-годишния юбилей на първия автомобил, са изработени три копия-реплики на автомобила на Бенц, които id в музея на Mercedes-Benz, в Техническия музей във Виена и в Музея на транспорта в Дрезден

    За цялото време на производство от 1886 до 1893 г. от Benz Patent-Motorwagen са се появили 25 автомобила.

     Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини