Три полезни вещества за зимата, които да си набавите чрез храната

През зимата защитните сили на тялото се понижават и то се нуждае от повече хранителни вещества, за да има здрав имунитет. Много често някои от нас си купуват добавки, за да подсилят организма, но не се консултират с лекар, а по-скоро следват препоръките на приятели. Според специалисти, това трябва да се замени с балансирано хранене, в което присъстват достатъчно витамини, минерали, протеини, въглехидрати и полезни мазнини.

Някои хранителни режими, особено тези за вегетарианци и вегани, не се препоръчват на всеки, защото крият своите рискове. От друга страна, консумацията на растителни продукти има и своите предимства – техните съставки помагат за намаляване на излишните килограми, предпазват сърцето и носят енергия.

Ето 3 полезни вещества за зимата, които да си набавите чрез храни:

Витамин В12

Той е водноразтворим и има важна роля за организма – насърчава производството на червени кръвни телца, производството на ДНК, функциите на нервната система, мозъка и клетъчния метаболизъм. Наричат го още кобаламин.

Препоръчителната дневна доза за възрастни е 2,4 микрограма. Витамин В12 се съдържа в месата, различни видове риба, млечните продукти, яйцата и други.

Според проучване, цитирано от Healthline, приемът на веществото чрез храна или добавки, намалява риска от появата на депресия и някои разстройства на психична основа, които може да се появят заради дефицита на В12.

Доказано е, че прахът от спирулина – вид ядливо водорасло, е богат на В12. Той може да се приема на гладно сутрин, за да повиши тонуса на организма и успокои нервната система.

Креатин

Това е аминокиселина, която се грижи за нервната система, мозъка и укрепването на мускулите. Ето защо много от добавките на бодибилдърите съдържат креатин. Тя е полезна и за възстановяване след голямо физическо натоварване.

Според проучвания, консумацията на креатин спомага за натрупването на мускулна маса и дава сила на тялото.

Червеното месо като телешко, агнешко, биволско, е богато на креатин, но за да получите необходимото количество за деня – 5 г, трябва да изядете поне кило и половина.

Витамин D

Той е стероиден хормон, който е съставен от витамините D1, D2 и D3. Той влияе на голям брой гени в човешкия организъм. Една от основните му функции е да се бори с инфекциите и възпалението в тялото.

Основният начин, чрез който организмът получава витамина, е чрез слънчевите лъчи. Но през зимата те са значително по-малко. И тъй като той не може да се натрупва, трябва да се приема периодично.

Витамин D има в рибеното масло и по-мазните риби като сьомга. Той се препоръчва при автоимунни заболявания, поддържа здравето на костите и зъбите, подсилва имунната система и поддържа функциите на мозъка и нервната система. 

Източник: Tialoto

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини