На 100 години почина най-известният наемник Лудия Майк

Спечелил си прякора "Лудия Майк“, Майкъл Хоар с право се смята за един от най-известните наемници в света.

Той е роден в ирландско семейство в Калкута, участва във войните в Конго през 1960-те години, станал известен като един от най-успешните наемни командири, но в края на кариерата си спечелил позорна слава с неуспял опит за преврат на Сейшелите.

Неговият син и биограф Крис Хоар, съобщи, че Майк е починал насън в дом за престарели в южноафриканския Дърбан, съобщи BBC.

"Майк Хоар винаги се е ръководил от принципа, че когато поемаш рискове, получаваш повече от живота си, а още по-изненадващ е фактът, че той можа да доживее до сто години", пише Крис Хоар, счетоводител, станал наемник.

По време на Втората световна война Майкъл Хоар служи в британските въоръжени сили и се пенсионира с чин майор. След това той решава да стане счетоводител и дори отворил няколко малки фирми в Южна Африка.

Но през 1961 г. съдбата го сближава с конгоанския политик и бизнесмен Моазе Чомбе, който 3 години по-късно става министър-председател на Конго.

През 1964 г. Чомбе наема Хоар за борба срещу бунтовниците в Симба, последователи на марксизма.

Когато след година и половина Хоар и неговият екип от наемници, наречени "Диви гъски", спечелили, целият свят вече знаел за тях.

Яростен антикомунист, Хоар бил кост в гърлото на комунистическия блок, а радиото на ГДР в програмите си го нарича "този луд Хоар“. Всъщност така се родил прякорът му "Лудия Майк", с който Хоар много се гордеел.

През 1978 г. излиза култовият филм "Диви гъски", в който Ричард Бъртън играе ролята на полковник Алън Фолкнър, чийто първообраз е Хоар. Самият Майк бил консултант на този филм и един от неговите бойци дори играе ролята на наемник там.

Преврат с отвличане на самолет

В началото на 1980-те Майкъл Хоар окончателно се пенсионира, поне така изглежда до 1981 г., когато неочаквано участва в опит за преврат на Сейшелите, малко преди да получат независимост от Великобритания.

Хоар добре познава Сейшелите и, както изглежда, искрено мрази социалистическото правителство на президента Франс-Албер Рене.

С подкрепата на правителствата на Южна Африка и Кения, Хоар започна да разработва план за преврат.

През октомври 1981 г., докато е в Южна Африка, той получава пратка с оръжие, което скрива в мазето на селска къща. После наема екип от 46 души, с които възнамерявал да отиде на Сейшелите под прикритието на благотворителен бирен клуб на бивши ръгбисти.

Те спокойно стигнали до острова и почти всички членове на екипа успяха да минат през митницата на летище Махе, но един наемник застанал на погрешно гише, започнал разправия с митнически служител и в крайна сметка решили да го претърсят.

Когато намерили боен автомат АК-47 в багажа му, наемникът изпаднал в паника и признал, че на летището освен него има още въоръжени.

Докато продължалвала бъркотията, наемниците превзели самолета на Air India и отлетяли обратно за Южна Африка.

Там те се предали на властите и били хвърлени в затвора за 6 дни, след което Хоар и неговият план станали за смях в световната преса.

Година по-късно имало делото за отвличането на самолета на Air India било гледано повторно. Този път Хоар получил 20 години затвор, но излежал само 33 месеца.

През последните години на живота си Майкъл Хоар живее в Южна Африка и пише мемоарите си, включително "Наемник", "Пътят към Каламата" и "Сейшелска измама".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини