Сняг и гръмотевици в Димитровград, да ни шашка ли това явление?

След температурният рекорд вчера, времето продължава да ни шашка и днес...гръмотевици, дъжд и сняг едновременно в Димитровград и Хасково.

Много се зачудиха на необичайното време, но синоптиците казват, че всъщност не е аномалия. Рядкост действително е да има гръмотевична дейност посред зима, но не е нещо извънредно. И друг път са регистрирани подобни явления, вероятно обаче хората не са обръщали такова внимание, особено когато гръмотевиците са били по-надалече и тук се е чувало по-слабо, коментира шефът на Метеорологичната обсерватория в Хасково Спас Александров. Обикновено това се случва при сблъсък на топлия въздух и нахлуващ студен фронт. Опитният анализатор на метеорологичните прогнози обяснява, че от сутринта района на Хасково е с т.нар. обилни валежи, които отново са характерни за лятото, идват от т.нар. кумулонимбус - купести облаци, които ни спохождат обикновено през летните месеци.

В цялата област на Хасково ще вали и в следващите часове, но примесеният сняг с дъжд постепенно ще върви към сняг.

Валежите и през следващото денонощие ще са именно в Централна и Източна България, понеже фронтът, който ги донесе се изнася в посока запад-изток.

В Димитровград вали от сутринта без да спира, като се очаква снеговалежът да продължи и утре и да се натрупа снежна покривка.

За първия учебен ден след дългата грипна ваканция в областта, прогнозата е за температури над и около нулата. Минималните през нощта на 6-ти февруари могат да паднат с градус-два под нулата, но не повече. Продължава обаче да нахлува студент фронт, сочи прогнозата. Най-студено ще е в региона на 7-ми и 8-ми февруари. Тогава се очакват температури от минус 3 до минус 7-8 градуса.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Георги
    2 -3
    21:11, 5 фев 2020
    Какви гръмотевици, какъв сняг толкова да е навалял , и за какво шашкане говорите.
    Може би имате предвид самите Вас.
    Явлението е, че Вие сте изперкали и това ни шашка.!
Последни новини