Реклама на ИКЕА иронизира съвременното българско „изкуство“

    ИКЕА пусна реклама с водни чаши, които твърде много приличат на онези, с които България се представи на 58-ото биенале по съвременно изкуство във Венеция, като ги обяви за „артинсталация“.

    Въпросното "произведение" струваше на държавата половин милион лева, но ИКЕА показа, че неговата цена всъщност е 1,99 лв. на бройка. За разлика от участието на България в биеналето, експозицията в ИКЕА е безплатна. Тя отваря врати всяка сутрин в 10,00 часа, шегуват се рекламистите на магазина.

    Рекламата гласи:

    "Една чаша, която ще стои еднакво добре и на Венецианското биенале, и в твоята баня".

    Преди няколко седмици част от инсталацията, с която България се яви във Венеция, а именно една чаша, беше изложена в столичната галерия „Структура“ за продажба.

    При появата на чашата в „Структура“ много български творци се възмутиха, тъй като собственичката на галерията Мария Василева беше член на журито, избрало въпросния проект за участие в биеналето.

    Галерия "Структура" стана печално известна с изложбата с фалшификати, която направи през лятото на миналата година с гръмките твърдения, че попълва „бели петна в българския модернизъм“.

    Случаят с чашата съвсем не е първият, в който ИКЕА се шегува с родната действителност. Ден, след като социалните мрежи бяха залети от възмущение и подигравки заради ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев“, като на прицел тогава попаднаха плочките, с които е покрито пространството пред църквата "Св. Седмочисленици", от ИКЕА пуснаха реклама на килим:

    "Симетрия, достойна за истински Граф.“

    Източник: ClubZ.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ра
      Рали
      1 -1
      19:57, 7 фев 2020
      Много удобно премълчават една подробност,че чашите от изложбата са от натрошено стъкло, използвано повторно и всъщност са уникални.А чашите на Икеа са масово производство и са подобни на тези на баба ми.
      • Уд
        удобство за 500 000 лв
        0 0
        16:48, 8 фев 2020
        Удобство за 500 000 лв ????? Да няма грешка с нулите!
      • Ни
        Николай Георгиев
        0 0
        19:25, 8 фев 2020
        Какво точно е уникалното в рециклируемостта на стъклото, Рали?!
    Последни новини