Огромен успех за стартъп-работилницата, конструктори на дървени магнитни пъзели са първите победители

    На 16 февруари бе краят на първата Стартъп-работилница с Димитър Караиванов, провела се в Димитровград, с подкрепата на Общината и кмета Иво Димов.

    Най-перспективната идея, която бе победител на провелия се бизнес-инкубатор, бе на пловдивска фирма, занимаваща се с изработката дървени магнитни пъзели, които имат за цел да развиват въображението на децата и да възпитават в тях да оценяват добрия дизайн. Победителите имат възможност да се явят на втори, национален кръг, в който да спечелят финансиране от 25 000 евро за развитие на тяхното начинание.

    Фирмата на Атанас Панчев и Бистра Попова се занимава с изработването на дървените магнитни пъзели от 7 години, като пазарът им в момента е главно в чужбина, а цялото производство е събрано в малка работилничка в Пловдив, където общо трима души творят всички продукти. Атанас и Бистра казаха, че този проект им е осигурил съвсем различно виждане в сферата на маркетинга, рекламата и ценообразуването на техния продукт. Най-ценното, което са придобили от Стартъп-работилницата, са знанията от опита на лекторите в проекта, което е много повече дори от възможността за спечелването на финансирането от 25 000 евро, което могат да си осигурят.

    По думите на Димитър Караиванов, в проекта са проявили желание да се включат над 200 души със своите идеи, от който лично Митко и екипът му са подбрали около 35, които са се включили в инициативата. За голям успех организатори оценят, че 20 от идеите са стигнали до последния етап, което радко се случва на този тип бизнес-инкубатори, които обикновено се провеждат в големите областни градове. "Мисля, че това което правим е уникално за нашите географски ширини и този опит, който лекторите споделиха с участниците, много трудно те биха намерили другаде. Аз лично съм много доволен от постигнатото за тези 3 уикенда". Митко потвърди, че започват подготовката за следващ бизнес-инкубатор, който да се проведе в Димитровград през лятото и смята това да стане традиция, за се дава възможност на младите и инициативни хора да обогатяват своите знания, да им бъде показван правилният път от хора, натрупали знания и опит в бизнеса.

    На провелите се лекции е Димитровград са участвали 9 лектора от различни сфери на бизнеса - Ясена Зашева /Dynax Invest/, Димитър Костов /Innovation Accelerator/, Николай Илиев  /CloudCart/, Евгени Йорданов /CloudCart/, Ивелин Василев /Scalator/, Сами Хосни /предприемач/, Любомир Танкишев /Cash Credit/, Орлин Козарев /My Farm/ и Явор Гочев /Innovation Accelerator/. Участниците в провелата се Стартъп-работилница са били от Димитровград и други градове в България, като Велинград, Пловдив, София и др.

    Кметът Иво Димов също уважи инициативата. "След като видях Митко във фермата, мое право и задължение бе да се запозная с това момче. В първите 5-10 минути от разговора ни изникна тази идея, която още преди да се видим в мен беше узряла, а се оказа че и той е имал идея за такъв тип партньорство между Общината и една успешна компания, каквато е неговата. Благодаря на журито, че подкрепиха тази инициатива и на всички участници. Надявам се, че всички тези контакти, които сте създали през  тези 3 уикенда ще ви бъдат много полезни, защото под различен ъгъл успяхте да се докоснете до моделите, които имат другите. Надявам се, че тези контакти ще бъдат устойчиви във времето, както с лекторите, така и между участниците."

    Димитър Караиванов гарантира на всички, които са взели участие в бизнес-инкубатора, че за в бъдеще ще получават неговата и на всички лектори подкрепа и те ще направят всичко по силите си да им помогнат в развитието на техните идеи и начинания. След преминаването на този курс, всички ще могат да кандидатстват за финансиране до 5000 лева пред национална програма, при определени условия, за да им се даде един добър тласък за развитието на техните бизнес идеи.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини