Хомеопатия за променливото време

В последните години зачестиха резките промени на температурите и нестабилното време, които по принцип са характерни за преходните сезони като пролет и есен. Но вече през всеки сезон се наблюдават големи температурни амплитуди, дори и през зимата снегът се редува със слънце и проливни дъждове, а тези необичайни прояви не само ни създават дискомфорт, но и улесняват развитието на простудни заболявания.

Ето някои хомеопатични лекарства, които са много подходящи за най-честите здравословни оплаквания, характерни за променливото време:

Дулкамара – това интересно хомеопатично лекарство, произведно от червеното кучешко грозде, е популярно средство при заболявания възникнали като последица от излагане на влажен студ. Препоръчва се при настинка след изпотяване или намокряне, при запушен нос или хрема в студено, влажно време. Много характерно оплакване на болния, което предполага лечение с Дулкамара, е ринофарингит с усещане за наличие на слуз в гърлото, което подтиква към постоянно подкашляне (като тик за прочистване на гърлото). Подходяща е и при кашлица в дъждовно и мъгливо време, кояти протича с повишено отделяне на храчки и с повишена температура.

Освен за проблеми на горни дихателни пътища, Дулкамара се използва и за: облекчаване на ревматичните болки, които се появяват във влажно време, съчетано с усещане за пронизващ студ; за сърбящи, влажни кожни обриви (дерматози), които се обострят (сърбежът се задълбочава) именно в студено и влажно време. А също и за диария появила се именно вследствие на простуда от студено, влажно време.

Болният изпитва подобрение при сухо, топло време и при затопляне на тялото, при раздвижване. Оплакванията му се обострят при излагане на влага и влажен студ, при дъжд и мъгла, а също и при сух студ.

Аконит – хомеопатично лекарство с произход растението самакитка. Аконит е изключително полезно хомеопатично лекарство поради широкия кръг проблеми, които обхваща, като при всички тях ключовите думи са: внезапност и изключителна сила на изявата на симптомите. А тъй като действието му е много бързо, си е спечелил прозвището „скалпелът на хомеопата”. Препоръчва се при изключително остро настъпили възпалителни заболявания, следствие от внезапни промени в температурата на външната среда (излагане на силен студ и вледеняващ вятър, падане в ледена вода или обратното – топлинен удар), но също и при преживяване на силен страх (напр. при катастрофа с уплах за живота, шоково състояние). Много характерно за състоянието на болния е внезапната поява на висока температура – 39-40 С, със силно втрисане, с изпитване на екстремна жажда, кожата му е суха, пареща на допир. Забелязват се повишена тревожност и обща възбуда.

Подобрение настъпва при поява на изпотяване (при висока температура, когато болният се изпоти, се препоръчва смяната на Аконит с Беладона) и при излагане на свеж въздух. Влошаване настъпва вечер и при резки температурни промени.

Беладона – още един хомеопатичен медикамент, произведен от красива билка - Лудо биле. Беладона е изключително подходяща при респираторни инфекции, протичащи с внезапно повишаване на температурата (39-40 С), при което лицето „пари” – силно зачервено е, но крайниците са студени. Болестта често пъти е именно вследствие на резки температурни промени в околната среда.

Нуждата от Беладона се отличава със следните 3 характеристики: болният е горещ, зачервен и изпотен. Фебрилните състояния се отличават и със: свръхчувствителност на всички сетива – непоносимост към светлина, шум, докосване; променлива жажда въпреки високата температура, и изразена сухота на всички лигавици – дихателна система, очи. Препоръчва се при ринофарингити, ангини, ларингити и др. Може да са придружени от силно главоболие (като удари с чук), внезапни туптящи болки в гърлото и ушите.
Състоянието на болния се подобрява при покой, влошава се – от силна светлина и шум, при докосване, разтърсванел от студ.

Хомеопатичните монопрепарати в ниски D-потенции (D6, D10, D12) могат да се използват при остри състояния на често (на всеки 1-2 часа) до настъпване на подобрение. При хронични оплаквания приемът може да бъде за продължителен период от време без опасност от привикване или нежелани странични реакции.


Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.

*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти –Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини