Суперкондензатор дава възможност електромобилите да се зареждат за 10 минути

Специалистите от Университетския колеж на Лондон създадоха прототип на суперкондензатор с висока мощност и едновременно с това висока плътност на енергията. Обикновено се постига или едното или другото. Това е важен технологичен пробив, който дава възможност за замяна на акумулаторните батерии на електромобилите и смартфоните със суперкондензатори, които се зареждат само за няколко минути.

Устройството е съставено от няколко слоя графен и може да се сгъва под ъгъл от 180 градуса, без при това да губи своята производителност. В новия суперкондензатор не се използва течен електролит, което изключва възможността за самозапалване и взрив. Дори напълно сгънато, устройството работа почти толкова добре както и в плосък вид. И още, след 5000 цикъла на зареждане и разреждане новият суперкондензатор запазва 97,8% от капацитета си. Тези качества са идеални за новите сгъваеми смартфони и електроника за носене.

В новия суперкондензатор се използва иновационен многослоен графенов електрод с пори, размерът на който може да се променя с цел по-ефективно акумулиране на енергията. По този начин е постигната рекордна плътност на енергията от 88.1 Wh/L (ватчаса на литър), като това е най-високият резултат при въглеродните суперкондензатори.

Съществуващите досега суперкондензатори с бързо зареждане имат сравнително ниска плътност на енергията – от 5 до 8 Wh/L. А традиционните оловни акумулатори имат около 50-90 Wh/L.

Тоест, представеният прототип на графенов суперкондензатор достига горната граница на ефективност на най-съвременните оловни акумулатори, но тяхната мощност е над 100 пъти по-висока и достига 10 000 W/L.

С новите суперкондензатори електромобилите могат да се зареждат за под 10 минути, а смартфоните – под 2 минути.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини